Фед запазва плановете за две увеличения на лихвите до края на годината

Акцент на пазарите днес ще е търговската война между САЩ и Китай

Фед запазва плановете за две увеличения на лихвите до края на годината
532 ~ 3 мин. четене

Вчера вечерта излезе докладът на Федералния резерв от последното заседание на 13 юни и от него стана ясно, че банкерите са доволни от състоянието, в което се намира икономиката в момента и че се запазва планът до края на годината да има две нови увеличения на лихвените проценти. Въпреки това се споменава, че не трябва да се подценява търговското напрежение, което може да забави икономическия растеж на страната и да окаже влияние върху бизнес климата и върху инвестиционните разходи. В доклада се казва още и че се очаква силно вътрешно потребление и увеличение на инвестициите, посочва в дневния си пазарен бюлетин Елана Трейдинг.

В края на сесията Dow Jones затвори с повече от 180 пункта отгоре, поведен от технологичния сектор и от новината, че ЕС и САЩ са готови за смекчаване и дори премахване на митата върху вноса на автомобили. S&P 500 пък напредна с 0.86% до 2736 пункта благодарение на здравния и отново на технологичния сектор. NASDAQ добави повече от процент към стойността си, поведен от поскъпването на акциите на Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet.

Европейските индекси също завършиха предпоследната за седмицата сесия с повишения. DAX нарасна с 1.19%, а френският САС затвори на 5366 пункта или с 0.86% повече. Цената на петрола се понижи след публикация на президента Тръмп в социалната мрежа Twitter, чрез който изрази критиката си към ОПЕК относно високите цени на бензина. Европейският сорт Брент и щатският петрол поевтиняха до под 78 и 74 долара за барел.

Междувременно непосредствено преди влизането в сила на митата между Китай и САЩ, щатската валута загуби позиции спрямо основния си конкурент – еврото и котировките се качиха до над 1.1700 през деня.

Акцентите днес

Данни за заетостта в САЩ

Министерството на труда в САЩ ще изнесе данни за заетостта на неселскостопанския сектор в САЩ за месец юни в 15:30 часа, като фокусът ще бъде заплащането, а не наемането. Прогнозата е за ръст от 195 000 работни места, след като бяха открити нови 223 000 позиции през май. Очаква се безработицата да остане на 3.8%.

Нови мита между САЩ и Китай

Днес се очаква САЩ да наложи нови тарифи за китайски вносни стоки на стойност 34 млрд. долара. Те са в отговор на наложените от Пекин мита през юни и са с цел да намалят търговския дефицит и да защитят правата на интелектуалната собственост. В същия ден се очаква Китай да наложи обратни тарифи в същия обем върху американски стоки като селскостопански продукти и автомобили.

Glaxo Smith Kline - Дневна

Акциите на британската фармацевтична компания Glaxo Smith Kline се движат във възходящ канал, като към момента котировките са в близост до линията на подкрепа и са над 50-дневната подвижна средна ЕМА. Осцилаторът MACD се намира в положителна територия, което се смята за бичи знак, но все още не е образувано възходящото пресичане, което да потвърди сигнала за покупка. Въпреки това смятаме, че цената в момента е подходяща влизане в дълга позиция.

EUR/CHF – 8 часова

След сериозното поевтиняване на еврото спрямо швейцарския франк през втората половина на май, сега е формирано рейнджово движение на валутната двойка. Имаше пробив на границата от 1.1600, съответстваща на 38.20% от корекцията на Фибоначи, като негово потвърждение би могло да се използва за вход в дълга позиция с цел 1.1700-1.1750.

XAG/USD - Дневна

В рамките на 4 месеца и половина среброто се движеше в рейнджови канал с два кратки, но големи пробива на горната му граница. Вторият неуспешен опит за поскъпване на ценния метал доведе до пробив на нивото на подкрепа при около 16.15 долара за тройунция и доведе до спад на котировките до 15.80 долара за кратко. Смятаме, че в краткосрочен план ще има ново поевтиняване до достигане на цени от 15.90.

Dow Jones - Дневна

Възходящото движение от края на март беше прекъснато от пробив на линията на подкрепа в края на юни, след като за ден Dow Jones изгуби близо 1.5% от стойността си. Пробивът беше потвърден и последва относителна консолидация, като психологическата граница от 24000 пункта не бе премината. Възможно е да станем свидетели на възстановяване на възходящото движение в рамките на канала, но очакваме да има ново понижение на индекса в средносрочен план до като за начало 24 200 пункта.

Подкрепи Economic.bg