Здравните власти ограничават използването на AstraZeneca в България

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст при повишен риск от тромбози

Здравните власти ограничават използването на AstraZeneca в България

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

Здравните власти в България ще ограничат частично използването на ваксината на AstraZeneca заради евентуалните нежелани реакции, които може да причини. Това стана ясно на брифинг на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов след заседание на ваксинационния щаб, на което са взети решенията как ще се процедира с препарата у нас. Действията на отиващата си власт идват, въпреки че все още няма официално становище на Европейската агенция по лекарства (EMA).

Ваксина на AstraZeneca

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст при повишен риск от тромбози.

Всички хора, получили първа доза, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, при желание могат да се ваксинират с втора доза.

Тези, които не искат втора игла от AstraZeneca, могат да получат от Pfizer, като е определен срок от 84 дни след поставянето на първа доза с AstraZeneca. Според здравните власти никой не може да каже какъв ще бъде имунният отговор с втора доза на Pfizer, но не би следвало да има конфликт.

Все пак здравните експерти препоръчвт, ако нямате нежелани реакции, по-добре да изберете втора доза с AstraZeneca, тъй като има клинични проучвания как действа тя и какъв имунен отговор съставя. 

При лица, заболели от Covid-19 след прилагане на AstraZeneca, втората доза се поставя не по-рано от шест месеца след заболяването.

Преболедували от Covid-19 имат право да се ваксинират не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждение на диагнозата. 

По думите на Ангелов лекарите знаят какви са рисковете от тромбоза и какво да препоръчат на пациентите.

„Трябва да завършим процеса по имунизация по някакъв начин, текат клинични проучвания“, каза той по повод ваксинацията с втора доза Pfizer.

На хората, които са останали само с една доза, няма да им бъде издаден сертификат, че са ваксинирани, уточниха на пресконференцията.

Относно ще има ли ново разхлабване или затягане на мерките, доц. Ангел Кунчев заяви: „До предварително обявени мерки има още 10 дни. Възможни са движения и в двете посоки – и да  вървим по график на разхлабване и да има отлагане. Продължава тенденцията на спад на заболеваемостта. Следим обаче броят на хората в лечебни заведения и интензивни отделения”.

Коментари: 0