Трус на върха в GameStop отново изстреля акциите ѝ

Междувременно компанията опитва да се трансформира в дигитална

Трус на върха в GameStop отново изстреля акциите ѝ

Снимка: БТА

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Акциите на GameStop Corp скочиха с 9%, след като главният изпълнителен директор Джордж Шърман обяви, че ще напусне поста си, предава Reuters. Повод за оттеглянето му е неизпълнението на плановете за ефективност, с които той се ангажира при поемането на позицията. То обаче идва и на фона на стартиралата трансформация на организацията, която от физически търговец на видеоигри цели да се превърне в електронен. 

Очаква се Шърман да напусне поста официално на 31 юли, но това може да се случи и по-рано, ако се уреди кой да го замести. 

За евентуална смяна на ръководителя на GameStop се заговори миналата седмица, когато стана ясно, че се търси нов шеф на американската верига. Промяната ще представлява най-голямото разклащане в лидерския екип, откакто Райън Коен, съосновател и бивш главен изпълнителен директор на бранда за храна за домашни любимци Chewy, се присъедини към борда на GameStop през януари. Тогава той започна да полага основите за промяна в културата и стратегията на компанията, а сега се очаква да разполага с по-голяма власт.

Междувременно през последните седмици главният финансов директор Джим Бел, както и главният директор, ангажиран с клиентите, Франк Хамлин, също напуснаха компанията.

Джордж Шърман е главен изпълнителен директор от април 2019 г. насам, а дългогодишният му опит до голяма степен е свързан с вериги за търговия на дребно, разчитащи главно на своите физически обекти. Бекграундът му се счита за не много подходящ за дигитална трансформация, се посоча в изявление на компанията. От GameStop заявиха, че Шърман е отказал да получи обезщетение за ролята си като главен изпълнителен директор. 

Компанията попадна във вихъра на „луда търговия“ през януари, когато само две седмици цената за акция скочи до близо 500 долара от 20 долара по-рано. Поскъпването бе резултат от действията на дpeбнитe инвecтитopи, ĸoитo ce ĸoopдиниpaxa в Rеddіt в oпит дa игpaят cpeщy xeдж фoндoвeтe. Bcичĸo тoвa дoвeдe дo милиapдни зaгyби зa пpoфecиoнaлиcтитe.

В началото на април от GameStop обявиха, че планират да продадат акции на стойност до 1 млрд. долара, за да се възползват отново от шеметното рали на пазарите.

Коментари: 0