Здравните власти предупредиха за радиация на плаж в Черноморец

Някъде нивата са 50 пъти над нормите, но плажът не е затворен

Здравните власти предупредиха за радиация на плаж в Черноморец

Заливът Вромос

Снимка: Wikipedia

9158 ~ 1 мин. четене

Регионалната здравна инспекция в Бургас предупреди за опасни нива на радиация в залива Вромос край Черноморец. В някои отделни участъци нормите за радиация са надвишени до 50 пъти, но въпреки това достъпът до плажа не е забранен. Рискът от използването му е отговорност на плажуващите.

Поставена е и табела на български и английски език, която предупреждава, че ползването на пясъчната ивица е опасно за здравето, съобщи бТВ.

Причината за замърсяването е близката мина "Росен - рудата, добивана преди десетилетия тук, е била с високо съдържание на уран. Част от отпадните води са зауствани в залива.

„Разликата в съдържанието на радионуклеиди в пясъка и в почвата край пясъчната ивица е между 5 и 50 пъти повече спрямо други терени. Времето за полуразпад на тези радиоизотопни елементи е значително дълго, то надхвърля 90-100 години”, обясни Вергиния Цанова – зам.-директор, РЗИ-Бургас.

Ефектът след продължително лежане на пясъка не е непосредствен, но може да се прояви след години, предупреждават здравните власти. При малките деца има опасност и от поглъщане на пясък. 

„Има канцерогенен ефект, както и води до генетични мутации в половите клетки, от там съответно в потомството, което е изключително опасно за млади хора и за бременни жени”, допълни Цанова. 

Тя подчерта, че няма как да се забрани използването на плажа. „Това е изборът на хората, ние просто трябва да ги предупредим”, отбеляза тя.

Плажът е без концесионер и е предпочитан от семействата с деца. 

Подкрепи Economic.bg