10 здравословни храни с фибри

Тези храни са изключително питателни и засищащи

10 здравословни храни с фибри

Обикновено храните с много фибри са ключът към това да получиш хранителните вещества и да се чувстваш заситен. Затова за здравословното хранене е изключително важно да се включат фибри във всяко хранене.

Овесени ядки


Овесената каша има 4 грама фибри в пакет. Като добавен бонус, тя има и разтворими фибри, които спомагат да се държат под контрол нивата на холестерола и неразтворими фибри, които ви поддържат заситен.

Авокадо

 

Освен че авокадото има голяма доза на полезни мазнини, но има и голямо количество на фибри. Всъщност едно авокадо има около 13,5 грама от засищащото хранително вещество. Опитайте препечена филийка с яйца и авокадо за закуска.

Леща

 

Лещата е двойно засищаща, защото е пълна с протеини и фибри. Всяка чаена чаша съдържа 3,9 грама фибри и почти 4,5 грама протеин.

Броколи

 

Броколите съдържат много антиоксиданти, които спомагат при борбата с рака и сериозно ще увеличат приема ви на фибри. Всъщност една чаша сварени броколи има 5,1 грама фибри.

Малини

Малините са пълни с антиоксиданти и фибри. Те също съдържат и голяма доза витамин С. Чаша малини е идеална – има 8 грама фибри. 

Круши


С 5,5 грама фибри в една средно голяма круша, този плод винаги е правилен избор. Интересна рецепта е зелена салата с козе сирене, фъстъци и круши.

Ябълки


Ябълката е друг вкусен и богат на хранителни вещества вариант, когато сте в настроение за нещо сладко. Всяка средно голяма ябълка има 4.4 грама фибри.

Ечемик


Ечемикът има най-високото съдържание на фибри от всички житни растения –сготвеният ечемик има 6 грама фибри в една чаша. Той може да се сервира като гарнитура, да се прибави в супата или да се добави в салата.

Чиа


Суперхраната семена от чиа са с изключително широко приложение. Само две чаени лъжички имат 9.8 грама фибри.

Бадеми


Бадемите са чудесен източник на протеини, мазнини и фибри в едно. Една чаена чаша има 4,5 грама фибри. 

Коментари: 0