След пет часа спорове: депутатите ще ходят на работа само със зелен сертификат

Те ще трябва да представят документа от 24 януари

След пет часа спорове: депутатите ще ходят на работа само със зелен сертификат

Снимка: БТА

3221 ~ 3 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

След над 5-часов ожесточен дебат в пленарната зала, депутатите решиха зеленият сертификат да стане задължителен за достъп до Народното събрание. Документът ще се изисква от 24 януари. 154 народни представители гласуваха „за“ и 4 „въздържали се“. От „Възраждане“ и „Има такъв народ“, които бяха най-големите противници на идеята, не гласуваха.

Припомняме, че споровете за достъпа до сградата на парламента със сертификат започнаха още миналата година, а окончателното решение в зала бе отлагано на няколко пъти.

По време на днешния дебат от „Възраждане“ за пореден път напомниха, че ако идеята за зелен сертификат стане факт, ще има протести.

Хората имат нужда от спокойствие. Ако не им бъде дадено от вас, другата седмица ще има доста сериозно безпокойство и вие ще носите отговорност. За Вас ще има бял автобус“, закани се лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов по време на дебата.

„Бил съм на протестите при белия автобус, на протестите при ГЕРБ, аз приветствам протестите. Не ни е страх от протести“, отвърна премиерът Кирил Петков.

Той обеща, че докато е министър-председател, няма да наложи задължителна ваксинация. По думите му към момента тя е основополагащ фактор за преодоляване на кризата.

„Има умрели ваксинирани. Какво означава, че сте ваксинирани - също се заразявате, разболявате и умирате. Какво доказвате с този зелен сертификат? Вие предизвиквате гражданска война. Обществото е разделено. Обществото смята, че ваксинирането и зеления сертификат не помагат. Пречат на правото на труд и на образование. В момента предлагате да се ограничат и политическите права на гражданите – като пречите на народните представители да представляват гражданите“, заяви от парламентарната трибуна Елена Гунчева от „Възраждане“.

Междувременно проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС отговори, че ваксинацията предпазва до голяма степен - има 92% на ефикасност от у нас.

„От 100 ваксинирани, 8 няма да са защитени. Другите 92 ще са предпазени от тежко заболяване и смърт. Българските граждани трябва да чуят, че ваксините пазят. Представяте ли си това да се беше случило със СПИН-а, че не трябва носим предпазни средства. Сега нямаше да има живи хора в тази зала“, категоричен беше Ангелов.

Той се присъедини към мнението на колегата си от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев, че ваксините имат две качества, които са най-важни за регистрация и се следят - безопасност и ефикасност.

Гледайте не броя на случаите на заразявания, а броя на хоспитализациите“, допълни депутатът от ГЕРБ.

„Продължаваме да работим така, както работиха предишните и продължаваме да приемаме актове, които Конституционният съд обявява за противоконституционни“, заяви депутатът от „Има такъв народ” Ива Митева по време на дебата.

По думите ѝ в НС не може да се съхранява обработвана информация за здравния статус на лица. Тя предложи точка 4 от законопроекта да отпадне изцяло.

Ако депутат откаже тестове, ваксиниране или предоставяне на документ, няма как ние да забраним на народните представители да влязат в залата и да упражнят конституционните си права“, допълни Митева.

Тя предложи да се предвиди участието на депутатите чрез видео връзка и това да важи и за комисиите – не само за депутати, а и за граждани и представители на организации.

Според Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ приемането на зеления сертификат в НС ще е израз на подкрепа към световната научна общност. Той направи извода, че чрез този документ – за ваксинация, антитела или преболедуване – има гарант за по-голяма безопасност от предаване на заразата.

От парламентарната трибуна обаче се чуха възгласи, че това е „правно безумство“, тъй като означава, че на практика депутатите трябва да спазват конституционните си задължения само ако имат зелен сертификат.

Явор Божанков от БСП подкрепи идеята на „Продължаваме промяната", като подчерта, че както западните държави, така и суверенни държави като Китай и Русия разчитат изключително много на ваксинацията като средство за справяне с пандемията. По думите му, става въпрос за битка за здравия разум.

„Не мисля, че някой има право да ограничи присъствието на даден народен представител в залата”, заяви доц. Андрей Чорбанов от ИТН.

„Бяха пропуснати месеци наред от служебното правителство, в които трябваше да има по-обширна информационна кампания”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Тя направи предложение правилата да влязат в сила от 10 януари, а не от 24 януари, както беше записано в проекта. Предложението обаче беше отхвърлено.

Ива Митева от ИТН предложи средствата за бързи антигенни тестове да бъдат покрити само за медиите, но Тома Биков от ГЕРБ оспори предложението.

„Ще има хора, които ще идват до парламента, само за да си правят тест. Нека отпаднат всички привилегии”, категоричен беше той.

Ако българските граждани си плащат тестовете, то защо моите сътрудници да не го правят? За целия народ важи, за нас не важи”, каза Йордан Цонев от ДПС.Подкрепи Economic.bg