Желязков за пакет „Мобилност”: Бесен съм

В този му вид той няма и не може да има бъдеще, смята транспортният министър

Желязков за пакет „Мобилност”: Бесен съм

Снимка: Министерство на транспорта

Бесен съм от внасянето на Пакета за мобилност I в дневния ред на Европейския парламент. В този му вид той няма и не може да има бъдеще. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешното гласуване на дневния ред на предстоящото пленарно заседание на ЕП. 

Пакетът ще бъде гласуван на 27 март, сряда, въпреки призивите да се отложи за следващия мандат на новия парламент. 

Според Желязков в този му вид законодателният акт е против принципите на Европейския съюз, на европейското право, на Лисабонския договор и е напълно дискриминационен към държавите от периферията на Съюза. 

Само два гласа не достигнаха да отпадне Пакетът от дневния ред. „Гласовете бяха 156 на 154. Само два гласа не ни достигнаха да отложим спорните текстове за следващия парламент. Ние имаме 17 члена в Европейския парламент от 700, и тези 17 можеха да решат проблем на половин Европа. Отговорността да си депутат в Европарламента е огромна. Благодаря на тези които бяха в зала, останалите няма да коментирам. “, отбеляза министър Росен Желязков с разочарование.

По думите му, гласуването ясно показва сериозното разделение в ЕС „Ние искаме най-добрия вариант не само за България, а и за Европа, защото сме европейци“, каза Желязков и подчерта, че недопустимо да се решават въпроси на конкурентоспособността със протекционистки законодателни решения, които фрагментират транспортния пазар в Съюза.

Коментари: 0