Журналисти от цял свят разгледаха България

Вижте какви впечатления събраха те за образа на страната ни

Журналисти от цял свят разгледаха България

Снимка: Eu2018bg

3113 ~ 1 мин. четене

Журналисти от водещи европейски и световни медии посетиха България. 56 човека от цял свят пристигнаха у нас, за да отразят началото на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Страната ни им подготви разнообразна програма, с която да покажем по-добрия си и красив образ пред света. В програмата им бяха включени множество официални срещи и събития. На тях те се запознаха подробно с приоритетите и основните теми, по които страната ни ще работи по време на първото си ротационно председателство.

Чуждестранните журналисти проведоха работна среща с българския премиер Бойко Борисов, членовете на правителството и кмета на София, както и работни закуски с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и министъра на външните работи Екатерина Захариева.

В рамките на визитата кореспондентите се срещнаха и с членове на Висшия политически консултативен борд за Българското председателство - Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.) и Симеон Сакскобургготски, министър-председател на България (2001-2005 г.). На срещата присъства и Соломон Паси, външен министър в кабинета Сакскобургготски и основател на Атлантическия клуб. 

Чуждестранните журналисти посетиха и "София Тех парк", където ще се срещнаха с представители на българската научна и предприемаческа общност и присъстваха на различни презентации, свързани с постиженията в сектора.

Освен срещите с официалните лица по време на престоя си в България кореспондентите имаха възможност да се докоснат и до богатата история на България, нейната култура и обичаи.

Те посетиха някои от емблематичните за столицата и страната места – храм-паметника "Св. Александър Невски", Музея за история на София, триъгълника на религиозната толерантност, Археологическия музей, множество забележителности в Пловдив, сред които Стария град и Античния амфитеатър.

Групата от 56 журналисти посети и Рилския манастир – манастирския музей, централния храм на Светата обител и иконната зала.

Чрез посещението у нас чуждестранните журналисти, които ще отразяват председателството на България в продължение на шест месеца, ще могат да предадат и своите впечатления от нашите постижения, утвърдени и далеч зад граница, пишат на сайта на Европредседателството.

Подкрепи Economic.bg