Зимата настъпва, а Европа няма достатъчно газ

Допълнителните доставки от Русия засега са незначителни, а норвежките потоци са намалени заради ремонт

Зимата настъпва, а Европа няма достатъчно газ

Снимка: БТА

3920 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Следващата седмица предстои първото по-сериозно зимно застудяване в Европа, което ще постави и без това оскъдните енергийни доставки на континента под натиск. Очаква се температурите да се понижат, като в части на Италия дори да бъдат с до 2 градуса по Целзий под нормалното. Според The Weather Company в Южна Франция, Испания и Германия също ще бъде по-студено от обикновеното за периода. Най-големият доставчик на електроенергия в Обединеното кралство пък предупреди своите 9 милиона потребители за понижаване на градусите, което може да продължи до шест седмици.

Регионът ще бъде особено чувствителен към застудяването през следващите месеци, а цените на газа се повишават за втора седмица, след като през октомври удариха рекорд. Допълнителните доставки, обещани от Русия, засега са незначителни, а норвежките потоци са намалени заради тежък ремонт.

Това ще е тест за енергийните доставки в цяла Европа“, каза Тайлър Ройс, водещ европейски експерт в AccuWeather Inc.

Според Карло Кафаро, старши изследователски анализатор и метеоролог в Marex, до края на месеца се очакват повече северни и по-студени въздушни течения над Централна и Южна Европа.

Референтните цени на газа все още са почти четири пъти по-високи от нормалните за това време на годината, поради което електричеството и европейските разрешителни за емисии растат. Нидерландските газови фючърси за месец напред, еталонът за Европа, се покачиха с 1.4% тази седмица, след като миналата скочиха с 14%.

По-ниските температури на юг ще съвпаднат с бурното време над Средиземно море със заплахи от наводнения и свлачища, допълва Ройс. Това ще доведе до големи колебания в производството на вятърна енергия, което вероятно ще доведе и до още по-висока волатилност на цените.

Като цяло температурите през ноември може да се окажат близки до нормалните, но все пак може да са по-ниски от средните за последните четири години, според данните на Accuweather. Това също може да повлияе на нивата на съхранение на газ, докато компаниите изтеглят доставките в опит да отговорят на по-високото търсене, макар че то вече се възстановява в синхрон с постепенното излизане на икономиките от пандемията.

Настъпването на студено време в Европа ще последва ниските температури и снега в Китай, най-големият потребител на енергия в света. По-високото търсене на отопление може да засили и без това ожесточената битка за доставки на втечнен природен газ.

Подкрепи Economic.bg