Зимбабве пусна нова валута заради недостиг на долари

Централната банка печата парите за пръв път от 2009 г. насам

Зимбабве пусна нова валута заради недостиг на долари
За пръв път от 2009 година властите в Зимбабве издадоха емисия от собствена валута. Мярката е породена от недостиг на чужда валута, използвана като платежно средство в тази държава. От няколко години, след като преживя хиперинфлация, страната се разплаща с американски долари и още осем валути, и те се ползват като законно платежно средство, постановено със специален закон.

Новата валута на зимбабвийската Резервна банка се нарича bond notes (задължение, а не банкнота) и е приравнена към американския долар в съотношение 1:1. 

Общият обем на емисията от задължения е 10 милиона долара. Щатската валута се използва в Зимбабве от 2009 година, когато националната валута бе изтеглена от обръщение заради хиперинфлацията. Оттогава освен американският долар в страната циркулират и други чужди валути, включително южноафриканският ранд и китайският юан. Те все повече се използват в обръщение заради недостига на американски долари.

Представители на бизнеса в страната приветстваха стъпката с издаването на новата валута, но опозиционни партии в страната предупреждават, че печатането може да предизвика нова инфлация и подготвят протести, предава ВВС. 

Централната банка на страната предупреди, че ще контролира обращението на новата валута, като постави лимит от 150 долара за теглене седмично. През 2008 г. хиперинфлацията в страната беше достигнала 231 000 000 процента. Едно яйце тогава струваше 50 милиарда зимбабвийски долара.
Коментари: 0