Златото спечели от отлагането на срещата Вашингтон-Пхенян

В Европа акциите поевтиняха заради геополитическата нестабилност

Златото спечели от отлагането на срещата Вашингтон-Пхенян

Снимка: Pixabay

568 ~ 3 мин. четене
Вчерашното събитие на деня беше решението на Доналд Тръмп да отложи срещата за 12 юни с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун. Причина за отказа е размяната на заплахи между двете страни през изминалите няколко дни. Не се знае кога и дали ще се проведе скоро среща, но от Вашингтон заявиха, че икономическият натиск от страна на САЩ върху Пхенян ще продължи до преодоляване на враждебните настроения и промяна на тона на преговорите, а Тръмп добави и че при необходимост армията е готова за действие .

Новината беше предшествана от изявлението, че Търговското министерство на САЩ води разследване дали вносът на автомобили в САЩ е заплаха за националната сигурност и дали застрашава местните производители. Това може да доведе до налагане на мита, както се случи с вноса на стомана и алуминий, върху които вече са наложени такива.

Всичко това поведе щатските акции надолу и водещите индекси Dow Jones, S&P 500 и NASDAQ се понижиха със съответно 0.30%, 0.20% и 0.02%. Индексът, следващ движението на долара чрез кошница от валутни двойки, съдържащи зелената валута, се понижи с 0.25%. В Европа акциите поевтиняха заради геополитическата нестабилност и немският бенчмарк DAX изтри близо процент от стойността си до 12849 пункта. Британският FTSE пък спадна с 0.92%, а френският САС – с 0.31% до 5548 пункта. Най-губещ беше автомобилният сектор със спад от 1.86%, породен от разследването дали вносът на коли застрашава американската национална сигурност. Вследствие на новината в края на деня акциите на BMW се понижиха с 1.69%, а тези на Porsche – с 3.02%.

След отлагането на срещата Вашингтон-Пхенян, инвеститорите потърсиха убежище при златото, което поскъпна с 0.88% и премина границата от 1300 долара за тройунция. Петролът пък записа значителни загуби на дневна база. Лекият суров петрол поевтиня с 1.64% до $70.66, а европейският му конкурент Брент – с 1.20% до $78.77 за барел.

Годишна конференция на Риксбанк

В 15:15 часа днес председателят на Федералния резерв Джером Пауъл ще участва в панела „Финансова стабилност и прозрачност на централната банка“, което ще предшества Годишната конференция на Риксбанк „350 години централно банкиране – минало, настояще и бъдеще“.  Очаква се гуверньорът  на АЦБ Марк Карни също да говори на Конференцията на Риксбанк. Пазарните участници ще следят внимателно изказванията на двамата банкери, с цел да получат нова информация относно бъдещите парични политики на двете икономики.

Инструмент на фокус - Amazon.com Inc.

Американският гигант Amazon.com има образувано ниво на съпротива около 1605 долара за акция. За кратко в края на април е имало фалшив пробив, след което движението е възстановено под това ниво. При успешно преминаване на тази граница е възможно да последва ново увеличение в цената, но при неуспех и потвърждение на низходящото движение може да се влезе в къса позиция до достигане на 50-дневната подвижна средна при 1550 долара и следваща подкрепа да бъде при $1490-1500.

USD/CHF

Дългосрочна графика на USD/CHF ни показва, че през октомври 2017 г. валутната двойка е стигнала връх, след което е последвал значителен спад. Същото нещо се е случило в края на 2015 и в края на 2016 г. От февруари тази година до края на април швейцарският франк губеше позиции спрямо щатския долар, но от началото на май виждаме понижение на котировките. При пробив при 0.9850 ще можем да кажем, че мечките надделяват и следващо ниво на подкрепа ще бъде при 0.9223, съответстващо на 38.20% от корекцията на Фибоначи.

XAG/USD

На седмичната графика на среброто, търгувано срещу щатски долари, се забелязва формация триъгълник с ниво на подкрепа около $15.50. От началото на годината ценният метал само за кратко успя да пресече границата от 17 долара, а през 2016 г. една тройунция е струвала 21 долара, макар и за непродължителен период. Характерно за формацията е, че след определен период на консолидация котировките променят движението си рязко. В дългосрочен план смятаме, че ще има поскъпване до над $17-18 за тройунция.

S&P 500

Успешният пробив на формираната низходяща линия на съпротива и движението на котировките над 50-дневната подвижна средна на широкия индекс S&P 500 ни кара да смятаме, че възходящото движение ще продължи. От средата на месеца изтъргуваните обеми не са много големи. Индикаторът Стохастик ни подсказва, че може да има краткосрочно понижение, което да се използва за вход в дълга позиция.
Коментари: 0