ZTE възобновява част от бизнеса си

Компанията получи позволение от властите в САЩ

ZTE възобновява част от бизнеса си

Снимка: БТА

Китайската телекомуникационна компания ZTE получи временна отмяна на забраната за извършване на бизнес, която американското правителство ѝ наложи по-рано. Сега властите в САЩ дадоха позволение на играча да възобнови част от дейностите си, в това число да поддържа вече продадените си телефони и съществуващите мрежи. 

По-рано американското правителство наложи 7-годишна забрана на местни фирми да продават оборудване на ZTE, което на практика блокира дейността на китайската компания, чието производство е пряко зависимо от техния хардуер. Впоследствие президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че санкцията ще бъде преосмислена и дори обеща „бързо да върне в бизнеса“ компанията. 
 
Любопитно е, че сегашната стъпка идва на фона на продължителното напрежение между Съединените щати и Китай, предвещаващо според мнозина началото на световна търговска война. 

Падането на част от забраните за ZTE се отнасят за периода от 2 юли до 1 август. Освен поддръжката на съществуващи системи, се позволява и ограничен трансфер на средства от и към компанията. 

Междувременно във вторник ZTE обяви оттеглянето на един от висшите директори в компанията. Reuters пише за отстраняването на още седем. Тези действия са в унисон с искането на САЩ китайският играч да преустрои висшия си мениджърски екип. 

Проблемите на ZTE започнаха, след като стана ясно, че тя е продавала технологии на Израел и Севетна Корея, нарушавайки международните договорки за санкции срещу тези две държави.
Коментари: 0