БАН се разправи с „отцепниците“ от Метеорологичния институт

Ръководството на Академията е прекратила предсрочно мандата на директора на НИМХ

Ръководството на БАН прекрати мандата на проф. Христомир Брънзов като директор на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това съобщи самият той пред БНР, като посочва, че решението е било очаквано, както и че цялото ръководство на НИМХ също ще се оттегли в знак на солидарност.

Професор Брънзов беше категоричен, че отстраняването му е свързано с неговата подкрепа за протеста на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те настояват института да се отдели от БАН.

„Беше свикано по правилника извънредно заседание на Управителния съвет на БАН. 12 души са поискали разглеждане на въпроса за прекратяване на мандата и след дискусия и гласуване по реда на избора му е прекратен предсрочно мандата. Това е, което мога да кажа. Не коментирам, само казвам фактите“, каза за "24 часа" председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Мандатът на проф. Христомир Брънзов изтича през ноември. Като директор на института той има право на 2 мандата.

Решението на БАН идва един ден, след като държавата реши да отдели НИМХ от БАН. До това се стигна след няколкомесечни протести на синоптиците, които вече не издържаха на липсата на средства. Оказа се, че 80% от отпуснатите извънредно от държавата 15 млн. лв. за БАН са били похарчени от Академията за публикации и цитирания, а само 5% са за дейности, пряко обслужващи държавата и обществото.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БАН | НИМХ | Метеорологичен институт | протест на метеоролози

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини