Нанков: Трябва да има виновни държавни служители за катастрофата край Своге

Не става ясно дали самият министър ще понесе реална отговорност, както и шефът на пътната агенция

Нанков: Трябва да има виновни държавни служители за катастрофата край Своге
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Трябва да има виновни от държавната администрация. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, след като даде показания в Националната следствена служба във връзка с катастрофата с автобус край Своге. Той обаче не уточни дали шефът на пътната агенция трябва да понесе вина за некачествения път или дори самият той като ресорен министър. Нанков смята обаче, че оставката му не е решение на проблема.

 „Задължително трябва да има (виновни от държавната администрация – бел. ред.). Това е моето мнение. По отношение на държавната администрация, по линия на административната отговорност, ще предприема много бързи и решителни действия, крути мерки, не само по подобряване на процеса, а и по линия на персонална отговорност. Всички замесени в процеса по възлагане, реализация, приемане на пътя са или ще бъда привикани, те ще са част от производството“, каза Нанков, цитиран от „Фокус“.

На въпрос притеснява ли се, че може да се превърне в обвиняем, министърът поясни: „В качеството си на министър в морален аспект винаги бих могъл да отговарям. Вчера също заявих това. Политическата отговорност не винаги се носи с даване с оставки. Политическата отговорност понякога е в правилното отреагиране в дадена ситуация, да се предприемат действия за в бъдеще, а и да се подпомогне максимално разкриването на истината“. По думите му най-важното в момента е бързата справедливост.

На въпрос дали предшественика на поста на сегашния регионален министър – Лиляна Павлова, ще бъде извикана в следствието, Нанков коментира: „Ако бях следовател щях да ви отговоря“. Той уточни, че на първо място се е отзовал в следствието като свидетел, за да пресъздаде всичко, което знае по казуса. „На второ място, това е ангажимент към гражданите на Своге, които днес ще протестират за втори път, да отремонтираме пътят максимално бързо след като приключат следствените действия“, каза още той.

Относно това защо се налага създаване на нова държавна структура, която да надзирава безопасността по пътищата, след като такъв орган има към МВР, към който е част и заместник-регионален министър, Нанков коментира: „Отговорът ще бъде даден до седмица – две, когато ще се прецизират бъдещите функции, както и дали ще могат да подпомагат процеса за взимане на решения – управленски и политически по темата за пътната безопасност“. По думите му е взето е принципно решение. „Трябва да се подобри моделът.
Естествено, че не трябва да се дублират функциите“, добави той. Министърът заяви, че ще бъде разяснено какъв ще бъде този единен орган.
Коментари: 0