Банкови сметки за 40 млн. лв. на БДЖ са запорирани

Така кредиторите притискат държавата да изплати дълговете на дружеството, коментира зам.-министърът на транспорта Велик Занчев

Снимка: Economic.bg
07:58 31.05.2018
Кредиторите по Втория облигационен заем за "Холдинг БДЖ" са запорирали банковите сметки на "БДЖ - Пътнически превози". Това обяви пред Българската национална телевизия зам.-министърът на транспорта Велик Занчев.

Сметките на "БДЖ-Пътнически превози" са блокирани, тъй като дъщерното дружество е солидарен длъжник заедно с "Холдинг БДЖ". Запорът прави неизползваеми за българските железници 40 млн. лв. По думите на Занчев запорът е наложен още миналата седмица.

"103 млн. лв. е целият дълг, който се дължи по Втората облигационна емисия. Тази Втора облигационна емисия е емитирана 2007 г. - 120 млн. лв. Ние сме изплатили част от нея и към момента "Холдинг БДЖ" дължи 103 млн. главници и лихви и, тъй като оперативно дружеството, което работи добре и което е субсидирано от страна на държавата и където влиза субсидията, е "БДЖ-Пътнически превози", те са запорирали сметките на "БДЖ-Пътнически превози", така че да могат да ни притиснат и да могат да получат тези пари", каза Занчев.

По думите на зам.-министъра в момента се търси решение как БДЖ да продължи да работа. "Обсъждаме най-различни варианти, като имаме конкретен, върху който ще се спре финансовото министерство, ще го оповестим и ще задействаме механизма, така че да няма проблем и да не спре оперативната дейност на "Холдинг БДЖ", каза Занчев. Той се надява до понеделник да бъде постигнато съгласие как да се действа в ситуацията.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е информиран своевременно за ситуацията, вследствие на което е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от Европейската комисия. Очаква се решението на финансовия министър Владислав Горанов.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БДЖ | кредитори | влакове | запор | железници | Велик Занчев | 40 млн лв | банкови сметки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини