Google е най-популярната търсачка навсякъде, без една държава

Популярната търсача има 90% дял на световния пазар

Снимка: Pixabay
16:59 21.01.2019

Google е първата опция за търсене на повечето интернет потребители по целия свят, поне там, където все пак я има. Компанията преобърна пазара, успявайки да генерира 90% дял от него в световен мащаб. Господството ѝ oбаче не е повсеместно, пише CNBC и добавя, че една от малкото държави, където интернет гигантът изостава, е Русия. Там 55% от пазара принадлежи на местната Yandex. 

Тук трябва да се отбележи, че все пак има и други държави, в които Google не е номер едно. Става дума обаче за места като Китай, където услугите ѝ просто са забранени за ползване. Любопитно е, че за такава мярка срещу американската компания се заговори и в Русия в края на миналата година.   

Подобно на Google, и Yandex е много повече от обикновена търсачка. Тя предлага богат асортимент от услуги, включително електронна поща, облачни платформи, онлайн разплащания, стрийминг на музика, новини и трафик информация. 

Yandex.Taxi пък миналата година се сля с услугата за споделено пътуване Uber. Заедно двете тестват превозни средства с автономни системи за управление. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | Русия | интернет | пазарен дял | Yandex | търсачка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини