Най-древната бира в света може да се окаже на 13 000 години

Учени са се натъкнали на пивоварната в Израел

Снимка: Pixabay
19:57 15.09.2018
Изследователи обявиха, че са открили най-стара пивоварна в света, а в нея остатъци от бира на 13 000 години. Те са се натъкнали на находката в праисторическа пещера край Хайфа в Израел, предава BBC. 

Откритието е направено случайно, докато археолозите за изучавали гробници на полуномадски ловни племена. Те се опитвали да установят с какви растения са се хранели представителите на племето Натуфиан, живели между Палеолити и Неолита. Така попаднали на следи от алкохол, направен от пшеница и ечемик. 

Следите от бира били намерени в каменни съдове с дълбочина от около 60 см, изкопани в подовете на пещери и използвани за съхранение. 

Досега се смяташе, че най-старата пивоварна датира отпреди 5000 години, но ето че израелската находка може да преобърне представите ни наопаки. Първоначалният анализ подсказва още, че пивото може и да не е просто остатъчно вещество от приготвянето на хляб, като изследователите допускат, че то може и да се е приготвяло целенасочено за ритуални празници и почит към мъртвите. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Израел | бира | пивоварна | най-старата бира | бира на хиляди години

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини