Нова програма ще финансира обучението на кадри за туризма

Пилотният проект ще обхваща регистрираните безработни, желаещи да се преквалифицират

16:39 20.09.2018
Социалният министър Бисер Петков и министърът на туризма Николина Ангелкова подписаха споразумение за партньорство, с което ще позволи да се финансира обучението на кадри в туризма. С дейностите, заложени в документа, ще се подпомогне повишаването на квалификацията на работната сила с нужните знания и умения според търсенето на туристическия бранш, смятат двамата.

Пилотният проект предвижда хора, регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта, да бъдат обучавани в центровете в Царево и Смолян на държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“. Средствата за квалификационните програми през тази година се отпускат от Националния план за действие по заетостта.

„Ще търсим възможност и за отпускането на целеви средства, с които да се осигури обучение както на безработни, така и на желаещи да се преквалифицират“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Предстои да бъде създадена експертна група с представители на Министерството на туризма, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта, която ще подготви план за изпълнение на споразумението. В срок от два месеца след подписването на документа експертите  трябва да са готови с предложенията си.

„Ще бъде проведена и разяснителна кампания за бизнеса, с която ще дадем изчерпателна информация как ще могат да се възползват от съвместната квалификационна програма“, каза още Ангелкова.

Продължителността на квалификацията ще бъде определена от центъра, а професиите, в които ще се обучават хората, търсещи работа, са хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг, камериер, портиер, пиколо, готвач, сервитьор, барман и други. След преминаване на обучителния курс ще бъде издавано удостоверение за професионална правоспособност.

„До края на годината се предвижда да бъдат обучени около 250 души, като се очаква през следващата година техният брой да се увеличи“, съобщи министър Бисер Петков. Той допълни още, че по последни данни около 20 хил. са незаетите места в сектор туризъм, което го нарежда на водещите места по потребление на работна сила. Министърът информира още, че през 2018 г. сезонно наетите работници от трети страни са двойно повече спрямо година по-рано, достигайки 7700.

Туризмът е ключов икономически сектор, който създава около 13% от БВП на България и в него са заети близо 11% от всички работещи през миналата година. Ангелкова коментира, че една от основните задачи е обезпечаването на бизнеса с квалифицирани кадри. „Общо наетите в туризма и свързаните с него икономически дейности са повече от 335 хил. души през 2017 г.“, посочи още тя.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: обучение на кадри | кадри в туризма | програма за обучение | държавна програма