Работодатели и синдикати одобриха данъчните реформи на правителството

Работодателските и синдикални организации обаче имаха забележки относно предложените по-високи екотакси

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Националният  съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който се събират представители на социалното министерство, работодателски и синдикални организации, единодушно одобри правителствените предложения за данъчни реформи.

Пакетът промени засяга Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Закона за счетоводството, Закона за ДДС и др. Всички участници в днешното  заседание обаче се обявиха да бъде облекчено предложението за финансов одит на малки предприятия с персонал до 50 души, тъй като около 6500 фирми биха били натоварени с допълнително около 13 млн. лв. годишно. Вицепремиерът Валери Симеонов каза, че в сряда, когато Министерският съвет ще гледа пакета от данъчни промени, ще предложи облекчаване на условията за финансовия одит.

Представителите на работодателските организации и на синдикатите имаха и забележки относно предложените по-високи екотакси за старите автомобилите и отпадането на облекчението при наличие на катализатор за изгорелите газове на колите.

Синдикатите поискаха да се въведе необлагаем минимум върху доходите и различна ставка на ДДС за храните и стоки от първа необходимост, а от работодателските организации остро възразяват срещу обсъжданата възможност максималният осигурителен доход да се вдигне от 2600 на 3000 лева.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работодатели | синдикати | данъчни реформи | екотакси | НСТС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини