Отлагането на пакет „Мобилност” е шанс да се договори по-добро заплащане за шофьорите

Тепърва предстоят тежки битки и дебати с Брюксел

Снимка: Pexels
08:44 11.01.2019
Отлагането на пакет „Мобилност” е най-доброто, което можеше да се случи, но войната не е спечелена и тепърва предстоят сериозни битки. Около това мнение се обединиха Ангел Траков от Съюза на международните превозвачи и Екатерина Йорданова от КНСБ в ефира на bTV. Що се отнася до пределите на България, случилото се вчера може да се тълкува и като победа, най-вече заради постигнатото обединение между институции и бизнес. 

Но докато Ангел Траков наблегна върху двойните стандарти за бизнеса в Европа в досегашния вид на пакет „Мобилност”, то представителката на синдикатите насочи вниманието върху въпроса за достойното заплащане на шофьорите. 

Според Екатерина Йорданова отлагането е „глътка въздух” и ще даде шанс се договорят по-добри финансови условия за служителите. Тя напомни, че макар и да получават не малко пари, те се осигуряват на минимални заплати, а това влияе на средствата, които им се дават след това при болничен например. Негативни последици има и върху командировъчните, а и в бъдеще върху пенсията. 

„Това е трик, който законодателството позволява”, призна Ангел Траков, но настоя, че шофьорите получават достатъчно добра сума и спокойно могат да заделят допълнителни средства за осигуровки, ако поискат. 

„Досега много малко се говореше за шофьорите”, подчерта Екатерина Йорданова от КНСБ. Тя изтъкна още, че синдикатът е подкрепил бизнеса, въпреки че е можел да се възползва от заложените в документа мерки и да настоява за по-високи заплати чрез натиск. Изборът обаче е паднал върху идеята първо да се помогне на бизнеса и оттам на заетите. „Голямата грижа е заетостта и това българските шофьори да работят за българския бизнес”, каза още тя. 

Ангел Траков пък насочи вниманието към това, че въпреки идеята за унифициране на правилата, пакетът в досегашния му вид не е бил справедлив и е разделял Европа. На вчерашния протест в Брюксел активно участие взеха българи, румънци и поляци, но не и колегите им от Испания и Португалия, които също са засегнати. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: заплащане | пакет мобилност | Екатерина Йорданова | Ангел Траков | заплати на шофьори

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини