Петкова: Правителството няма да променя структурата на БЕХ

Ако име интерес към пренос на газ през страната ни, ще се започне изграждането на липсващата инфраструктура

13:46 19.12.2018

България няма намерение да променя структурата на „Български енергиен холдинг” (БЕХ), под чиято шапка влизат „Булгартрансгаз” и „Булгаргаз”. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по повод коментара на Европейската комисия, че така структурирано дружеството създава предпоставки за държавен монопол.

По думите на Петкова причината страната ни да не иска промяна в структурата на холдинга е, че дружествата в него отговарят изцяло на европейските изисквания.

„Това, което ЕК настояваше да се направи е не защото е нарушено европейското законодателство със ситуирането на нашите два оператора, а защото Комисията смята, че е налице риск по отношение на достъпа на терти страни до тази инфраструктура, това са съмнения на Комисията”, обясни министърът.

По думите ѝ България три години е правила опит да бъде постигнато споразумение.

Днес Петкова и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъдиха и финалната процедурата, която ще отговори на въпроса дали има интерес към пренос на природен газ от турската до сръбската граница през страната ни. Тя добави, че ако резултатът е положителен, „Булгартрансгаз” ще започне изграждане на липсващата газова инфраструктура от Турция до Сърбия като цената ѝ ще е 2.8 млрд. лв. и се припокрива с евентуалния маршрут на „Турски поток”, който е част от проекта газов хъб „Балкан”.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глоба | ЕК | БЕХ | структура | Теменужка Петкова | Булгартрансгаз

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини