Петролът поскъпва, след като Китай обяви преговори със САЩ

Влияние оказва и влизащото в сила понижение на добива, договорено от ОПЕК и партньорите ѝ

Снимка: БТА
09:19 04.01.2019
Цените на петрола започнаха да се покачват, компенсирайки загубите си от началото на годината. От една страна това се дължи на факта, че Китай обяви, че на 7 и 8 януари ще проведе преговори с американското правителство с цел решаване на търговския спор помежду им. Влияние оказва и наближаващото понижение на добива на суровината, договорено от страните от Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Към 9 ч. българско време фючърсите за международния бенчмарков сорт Brent бяха поскъпнали с около 0.9% до цена 54.4 долара за барел. Цената на фючърсите за американския сорт West Texas Intermediate (WTI) пък беше отбелязала ръст от над 1%, достигайки 47.6 долара за барел. Допреди това и двата сорта суров петрол бяха на по-ниска цена заради опасения, че китайско-американската търговска война би довела до забавяне на световната икономика.

Днес китайското търговско министерство обяви, че на 7 и 8 януари в Пекин ще проведе търговски преговори на зам.-министерство равнище с представители на САЩ за прекратяване на спора с Вашингтон, който носи вреда и на китайската, и на американската, икономика, както и на международните финансови пазари.

Цените на нефта се очаква да нараснат и заради влизането в сила на обявените в края на миналата година ограничения в добива на страните от Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК). Организацията, както и външните ѝ партньори, сред които е и Русия, през декември се договориха през 2019 г. да понижат общия добив на петрол с общо 1.2 млн. барела в сравнение с нивата от октомври 2018 г., за да спрат поевтиняването на суровината.

Излишъкът на нефт, който доведе до спад в цената му в началото на годината, от една страна се дължеше, че азиатският хъб за преработка в Сингапур в началото на януари отбеляза рекорден добив от 16.1 млн. барела на ден. От друга страна продължава да расте добива на американския шистов газ, който в края на 2018 г. достигна рекордните 11.7 млн.барела на ден.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | нефт | Китай | САЩ | търговска война | ОПЕК | цени на горивата | цени на петрола | добив на нефт