Плаващата руска АЕЦ е готова на 99.65%

Въвеждането на ПАТЕЦ в експлоатация в сибирското пристанище Певек на полуостров Чукотка е планирано за декември 2019 г.

14:43 28.09.2018

Готовността на плаващия енергоблок „Академик Ломоносов“ се оценява на 99.65%. В момента в Мурманск се извършва зареждането на реакторите с гориво, което започна през лятото. Това стана ясно след техническа обиколка на мястото на стоянката на плаващата АЕЦ. Посещението бе организирано от руската корпорация „Росатом“. Събитието се състоя в рамките на XI регионален форум-диалог „Сътрудничество за устойчиво развитие на Арктика“.

По думите на заместник-ръководителя на Дирекцията по изграждане и експлоатация на плаващата атомна топлоелектрическа централа (ПАТЕЦ) Дмитрий Алексеенко, зареждането на първи реактор вече е завършено, а вторият реактор ще бъде зареден до края на годината. След това започват комплексните швартови изпитания.

Въвеждането на ПАТЕЦ в експлоатация в сибирското пристанище Певек на полуостров Чукотка е планирано за декември 2019 г.

„Това е нашето първо посещение на борда на плаващия енергоблок. Интересуваме се от всички въпроси и действия, свързани с ПАТЕЦ. Горивото не е още докрай заредено в реакторите и на първо място се интересуваме от процеса на зареждане и последващото пускане на реактора“, каза генералния мениджър в международната екологична неправителствена организация „Белона“ Нилс Бьомер.

Той добави, че „Белона“ ще следи внимателно по-нататъшното реализиране на проекта. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: гориво | работа | реактори | плаваща АЕЦ | патец | чукотка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини