Правителството най-накрая създаде новата агенция за пътна безопасност

Нейната задача ще бъде да координира работата на всички останали 11 структури, които се занимават с безопасността по пътищата

Правителството най-накрая създаде Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ към Администрацията на Министерския съвет, която трябваше да бъде пусната в началото на годината. Целта и е да разработва, координира и контролира провеждането на политиката за повишаване на безопасността на движението по пътищата в България, като се предвижда да поеме част от функциите на различните институции, между които е споделена отговорността за безопасността на движението по пътищата към настоящия момент, съобщиха от правителствения пресцентър. 

За създаване на ново звено заговори първо вицепремиерът Томислав Дончев след катастрофата край Своге през август, в която загинаха 20 души. Подобен орган обаче вече съществува под шапката на Министерството на вътрешните работи и се казва Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП). Според Дончев обаче липсва синхрон между всички структури, отговарящи за пътната безопасност у нас, каквото е и мнението на Борисов.

В началото на декември премиерът Бойко Борисов заяви, че отговорността за движението по пътищата се споделя между 11 институции. Те обаче очевидно не работят, за да се налага създаване на още едно звено, което да ги контролира и координира. 

За шеф на Агенцията се спряга името на бившия зам.-министър на регионалното развитие Малина Крумова. На нейно място в ресорното министерство застана Николай Нанков, който подаде оставка като регионален министър след катастрофата край Своге.

Предстои да бъде извършен задълбочен анализ с оглед хоризонталния характер на политиката за повишаване на безопасността на движението по пътищата и обществената й значимост преди да се пристъпи към промени в законодателството. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | правителство | Малина Крумова | пътна безопасност | държавна агенция

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини