В САЩ одобриха нов тип радарно устройство на Google

Технологията може да служи за виртуално управление на устройства чрез жестове

Снимка: БТА
13:11 03.01.2019
Google получи одобрение от регулаторите в САЩ да внедри радарно устройство за разпознаване на движения, пише Reuters. Към момента то е известно като Project Soli.

Федералната комисия по комуникации (FCC) заяви по-рано през седмицата, че ще предостави на Google възможност да използва сензорите Soli при по-високи нива на мощност, отколкото са позволените в момента. FCC заяви още, че те могат да се използват и на борда на самолет. 

FCC заяви, че решението „ще служи на обществения интерес“, предоставяйки иновативни функции за контрол на устройствата чрез технология за безконтактни жестове. 

От Google са отказали коментар по въпроса. 

От документите, подадени в FCC, става ясно, че усилията на Google са резултат от напредъка в технологии и проекти, фокусирани върху развитието на мобилните иновации. Сензорът Soli може да улавя движения в триизмерно пространство, използвайки радарен лъч, като така позволява безконтактно управление на различни функционалности. Това може да помогне на потребители с двигателни или речеви нарушения.

Сензорът може да се използва за натискането на невидим бутон или виртуален циферблат чрез триене на палец в показалец, сякаш управляват физически такива. Технологията може да позволи чрез нея да се контролират различни устройства като „умни“ часовници например или да се управляват музикални прейлисти, да се увеличава или намалява силата на звука.

От Google обясняват, че радарният сигнал може да прониква през тъканите, така че да позволи контрол на устройства, намиращи се джоб или чанта. От компанията твърдят още, че виртуалните инструменти доближават точността на естественото движение на човешката ръка, а сензорът може да се вгради в носими устройства, телефони, компютри, превозни средства. 

През март Google поиска от FCC да разреши на нейния Soli радар да оперира в честотния спектър от 57-64 GHz на нива на мощност, съответстващи на стандартите на Европейския институт за телекомуникационни стандарти.

Facebook, от своя страна, изрази опасения, че сензорите на Soli, работещи в спектъра на по-високи нива на мощност, може да доведат до проблеми с другите технологии. 

След дискусии Google и Facebook съобщиха на FCC през септември, че са се споразумели, че сензорите могат да работят с по-високи от разрешените до момента нива на мощност, но все пак на по-ниски нива от предложените от Google.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | сензори | радар | жестове | Project Soli | управление чрез жестове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини