АИКБ очаква прокурорски обвинения към ТЕЦ „Марица-Изток 2”, БЕХ и МЕ

Работодателската организация, заедно с БСК и КРИБ, ще сезират също КЗК и КЕВР за скъпия ток за промишлеността

09:56 12.07.2019
Прокуратурата трябва да установи дали има престъпление (свързано с прекалено скъпия ток за бизнеса), след което да определи извършителя. Имайки предвид ограниченото предлагане и производство на електрическа енергия, отговорни лица най-вероятно ще са  ръководството на ТЕЦ „Марица-Изток” 2, ръководството на БЕХ - принципал на ТЕЦ-а, министерството на енергетиката в лицето на министъра – принципал на БЕХ.

Това коментира изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов в сутрешния блок на „Нова телевизия“ по повод внесения вчера от Асоциацията, Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) сигнал до главния прокурор относно пазара на електрическа енергия и по-конкретно – недостатъчното предлагане на количества от производителите на електроенергия на платформата „Ден напред“.

„Сигналът посочва конкретни факти, които, според нас, съдържат факти за обосновано предположение за извършване на престъпление от общ характер”, подчерта Иванов и добави: „Очакваме прокуратурата да си свърши работата. Ако установи данни за извършено престъпление, да повдигне обвинение срещу евентуалните извършители“.

По думите на директора на АИКБ внесеният сигнал е конкретен и кратък – той посочва търговията на Българската независима енергийна борса на 3 юли. „Данните са конкретни. На този ден цената на платформата „Ден напред” е най-скъпата в Европа. Два пъти по-скъпа електроенергия от средната цена в Европа и три пъти по-скъпа отколкото в Германия, Австрия, Швейцария, Франция. Това от една страна се дължи на недостатъчното предлагане, от друга – на завишеното търсене. Нашият сигнал е насочен главно към недостатъчното предлагане. Сигналът е срещу държавната ТЕЦ „Марица Изток” 2, тъй като на същия ден тя не работи с пълния си капацитет, а с една трета от инсталираната мощност и до една втора от разполагаемата в конкретния ден мощност“, заяви Иванов.

Той заяви, че индустриалците имат съмнения за недобро управление на държавната централа. АИКБ, БСК и КРИБ планират да внесат сигнали и в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според работодателските организации ограниченото предлагане е следствие и на концентрация в производителите и в търговците на електроенергия.

„Има търговци, които са изкупили голяма част от базовите мощности на големите ни централи, разполагат с огромен капацитет от електроенергия за година напред и съответно могат да ограничават предлагането на платформата „Ден напред” и да карат цената да експлодира, както се случи на 3 юли“, коментира още изпълнителният директор на АИКБ.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: индустрия | КЗК | бизнес | БСК | прокуратура | промишленост | АИКБ | главен прокурор | КЕВР | КРИБ | цени на тока | скъп ток | Добрин Иванов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини