АПИ все пак подписа договора за тунел „Железница“ с „Джи Пи груп“

Компанията обяви през октомври миналата година, че се отказва от поръчката

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) най-накрая подписа договора за изграждане на тунел „Железица“ с избрания консорциум ДЗЗД „АМ Струма Тунел 2018“, в което участват „Джи Пи груп“, „Глобал Кънстръкшън“ и „Виа план“. На 12 януари Върховният административен съд (ВАС) определи, че обединението ще строи тунела за над 200 млн. лв.

През последните месеци „Джи Пи Груп“ влезе в новините с некачествения ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ в София, както и с разследването на „Биволь“, че е унищожила документи, доказващи злоупотреби с европейските фондове. Това накара премиера Бойко Борисов да нареди изваждането на компанията от всички търгове с европейско и държавно финансиране. 

На 12 октомври миналата година „Джи Пи Груп“, обяви, че сама ще се откаже от проекта за тунела, но на 1 ноември вече бившият председател на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов каза, че компанията така и не е внесла официално заявление за оттегляне на кандидатурата си за строежа. ВАС също посочва, че няма никакви доказателства, че „Джи Пи Груп“ се е отказала да изпълни обществената поръчка за тунел „Железница“.



Компанията бе избрана за изпълнител на проекта, част от строителството на магистрала „Струма”, чрез обществена поръчка през август 2018 г. Тя спечели търга със сума от 185 млн. лв. без ДДС. Впоследствие работата по тунела не можа да започне заради жалба на отстранената от търга гръцка фирма "Актор" от август миналата година. В средата на септември Комисията за защита на конкуренцията обяви, че строителството все пак може да започне, а малко по-късно отхвърли жалбата на гръцката компания.



Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строителство | АПИ | магистрала Струма | тунел Железница | Джи Пи Груп

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини