„Асарел-Медет“ – успех на традицията и новаторството

Инж. Делчо Николов и Димитър Цоцорков - две от лицата на единствената по рода си минна компания

14:53 20.08.2019

Когато стане дума за традиции в бизнеса, кой би си представил мина? А когато заговорим за иновации, колко души биха назовали минна компания, а не фирма от високотехнологичните индустрии, дигиталните медии или медицината? Едва ли са много… 

„Асарел-Медет“ е единствена по рода си минна компания в България, която свързва успеха си с управлението, основано на традицията и новаторството. Тези два аспекта се събират в образа на успешния предприемач, който проф. Лъчезар Цоцорков изгради. С автентичното си лидерство той оставя ясни принципи за управление и визия за развитието. Тези принципи се обединяват в лицето на наследниците в развитието на „Асарел-Медет“  – изпълнителния директор инж. Делчо Николов и председателя на Надзорния съвет Димитър Цоцорков, и техен център е повишаването на ефективността. Тя осигурява по-ниска себестойност на продукцията и по-дълъг хоризонт за развитие. 

В последните 30 години дружеството следва стратегията за постигане на добър финансов резултат, но оразмерен спрямо благосъстоянието на хората и грижата за околната среда. Как? Дружеството раздава 50% дивиденти и 50% реинвестира в мината, с което да гарантира устойчивото й развитие. „Именно развитието на мината възможно най-дълго в даден регион е гаранция за оптимално управление на икономическия, природния и социалния капитал“, казва инж. Делчо Николов, който е от 40 години в компанията и е гарант за последователния успех на „Асарел“. 


инж. Делчо Николов

„Ежегодното внедряване на най-модерна техника и технологии за добив и преработка на медни руди ни помага да контролираме ниската себестойност на единица продукция. Имаме програми за инвестиции, които следваме. Водещ проект в момента е този за подобряване ефективността на производството, който ни позволява да работим с руди с по-ниско съдържание на мед. Това ще осигури най-пълноценното използване на природните ресурси, като същевременно ще щади околната среда. Това е устойчиво развитие в действие.“

Разширяването на минерално-суровинната база чрез нови проекти на компанията е още един вид новаторство, различно от инвестициите в по-добри технологии и автоматизиране на производството. „Историята и геологията показват, че около всяка мина има потенциал за увеличаване на запасите. Минният бизнес е сложен, с десетки свързани дейности и огромна инфраструктура. Затова именно реинвестирането в нови проекти е ключово за това да се използват максимално знанията, технологиите и инфраструктурата колкото може по-дълго време в полза на благосъстоянието на региона“.

Минният бизнес в пряк и преносен смисъл е в земята. Повечето хора го свързват с кал, чернилка, работници с кирки. Това са остарели възприятия. Друг е обликът и значимостта на една съвременна мина. По-лесно е за днешния потребител да си представи удобствата на финтех и електронната търговия като иновативни бизнеси, отколкото да схване целия комплекс на това, което прави живота ни лесен – медта. Тя е важен фактор за възхода на новите технологии и за развитието на още и още социални иновации, които просто показват колко стабилна основа осигуряват мините за нововъведенията и улесненията в съвременния живот. „В минната индустрия иновациите не са въпрос на тенденция в обществото, те са ежедневна динамика, обусловена от възможностите за по-ниско въздействие върху околната среда и за развитие на бизнеса“, пояснява Димитър Цоцорков. 


Димитър Цоцорков

А  инж. Делчо Николов добавя: „В мината има повече нововъведения, отколкото си представяте. Например процесите, свързани с управление и пречистване на водите. До средата на 2020 г. предстои автоматизация на всички производствени процеси по цялата технологична верига в „Асарел-Медет“. Подобно техническо и технологично развитие е важно не само като брой проекти, но и по значимостта на проблемите, които се решават. Успешните минни компании се движат в развитието си доста по-напред от други бизнеси, отколкото това е известно на хората“.

Традициите имат и своите трудности: за последните 10 години общите инвестиции в социални проекти надхвърлят 12 млн. лв. и отделно сме инвестирали в нова многопрофилна болница и спортна зала в Панагюрище. В същото време точно заради мащаба на тази подкрепа понякога ни възприемат като даденост и приносът ни се обръща в задължение. Няма обаче друга фирма в област Пазарджик с такъв принос в развитието на общността. „Нововъведенията в развитието на социалния капитал също са в плана на „Асарел“, така че да допринесе за една още по-будна общност“, завършва Димитър Цоцорков.Текстът е част от книгата "Успешните компании 3.0".
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Асарел-Медет | успешните компании | Димитър Цоцорков | инж Делчо Николов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини