Бъдещето на парите и има ли смисъл в криптовалутата на Facebook

Планът на Facebook за собствената криптовалута Libra няма много смисъл, пише Quartz в свой анализ

18:10 12.10.2019
Планът на Facebook за собствената криптовалута - Libra, няма много смисъл, пише Quartz в свой анализ. Криптовалутите многократно са се оказвали уязвими на кражби, припомня изданието и отбелязва, че макар сам по себе си блокчейн да си остава сигурен като технология, потребителите в крайна сметка са загубили милиарди долари. Опасността при криптовалутите се корени в това, че няма кой да опази или помогне на потребителите при кражба на bitcoin например – липсват застраховки, както и клиентско обслужване. Това означава, че човек сам си е защитник, за добро или лошо.

„По-притеснителното е какво би се случило, ако криптовалута като Libra бъде пусната в голям мащаб“, пише QZ и обяснява, че специфичните за криптовалутите предизвикателства около съхранението и сигурността им в случая може да засегнат много по-голяма част от финансовата система. 

„Какво се случва, ако някой открадне нечия парола? А какво ще стане, ако случайно се изпратят пари на грешния човек?“, възкликва още авторът. Според него това може да окаже трудности за финансовата индустрия.

Другото основно притеснение на анализаторите е, че Libra – чиято идея е да предостави на потребителите цифрови монети, обвързани с кошница от поддържани от правителството валути – може да не разполага с подходящи контроли срещу изпирането на пари и финансирането на борбата с тероризма. 

Отдръпване 

Последвалият регулаторен натиск бе достатъчен да изплаши поне един от партньорите на Facebook по проекта – PayPal. Компанията, предлагаща онлайн платежна система, обяви на 4 октомври, че се отказва от Libra Association - базираната в Швейцария организация, създадена да управлява криптовалутата на социалната мрежа. Гигантите Visa и Mastercard също може да преразгледат ангажиментите си в проекта. 

Асоциацията зад Libra загуби и своя продуктов шеф Симон Морис, който напусна групата през август, само два месеца след публичното представяне на проекта, съобщи по-рано The Telegraph. 

Facebook привлича все по-голямо внимание покрай криптовалутния си проект и затова едва ли е изненада, че изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг скоро се очаква да свидетелства пред властта в САЩ относно амбициите на социалната мрежа в тази област. По план той трябва да се яви пред Комисията за финансови услуги в долната камара на Конгреса на 23 октомври.  

Дейвид Маркъс, който ръководи Calibra (дигиталния портфейл за криптовалутата на Facebook) вече свидетелства пред същата комисия през юли, но така и не донесе успокоение сред законодателите. 

Представянето на Зукърбърг ще е ключов момент за бъдещето на Libra и се очаква да предопредели целостта на Libra Association. Или нейния разпад под натиска на законодателите. А той със сигурност ще увери аудиторията, че проектът ще стартира едва след решаването на всички висящи регулаторни проблеми, за които компанията ще отдели необходимото време и внимание.

Тези фрази са празни без действие, отбелязва QZ и обръща внимание, че Libra губи и то бързо. Управляващата асоциация вече отложи пускането на криптовалутата от първата половина на 2020 г. към втората половина. Представители от сектора, като изпълнителният директор на Ripple (една от най-големите крипто компании в света) Брад Гарлингхаус, изразиха скептицизъм относно въвеждането на проекта на Facebook в експлоатация. 

Часът на регулациите удари 

В САЩ има нови данъчни указания за криптовалутите. Американската служба за вътрешни приходи (IRS) отвърна на дълго потискани въпроси от общността на криптовалутите чрез ново решение за приходите на 9 октомври. В него е разписано как данъкоплатците трябва да изчисляват „справедливата пазарна стойност“ на криптовалутите си, като по този начин се изяснява как се определят задълженията на инвеститорите. 

За повечето инвеститори в криптовалута тази информация е повече от достатъчна. В зависимост от това дали те са закупили криптовалутата си чрез размяна, от партньор, или са я получили в замяна на стоки или услуги, попадат във фокуса на данъчната агенция на САЩ. IRS дори обяснява, че търговците могат да използват счетоводни стандарти, за да сведат до минимум данъчните задължения.

Coin Center, група защитаваща криптовалутния сектор, обяснява, че подходът на агенцията налага неразумна тежест за инвеститорите. От организацията отбелязват, че всеки може да изкопае цифрова монета като bitcoin, без задължително да информира потребителите на съществуващата мрежа. Но IRS по същество казва, че очаква инвеститорите да плащат данъци за всякакви алтернативни версии на bitcoin или всяка друга криптовалута, която притежават.

„Това е като да дължим данък върху доходите, когато някой зарови златно кюлче във вашия имот и не ви каже за това“, пише Петер Вал Валкенбърг, директор на изследванията в Coin Center. „Абсурдно и невъзможно е разумното спазване“, добавя той, визирайки новите правила.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: facebook | Bitcoin | криптовалута | блокчейн | Libra | Либра