България е на 16-то място в ЕС по равенство между половете

33% от българските компании са управлявани от жени

Снимка: Pixabay
13:48 12.06.2019
България е на 16-то място в Европейския съюз по равенство между половете, стана ясно по време на нетуъркинг конференцията за жени Business Lady Excellence. Според данни на МТСП за 2017 г., които бяха представени на събитието, 30% от работодателите у нас са жени, а 36% от самозаетите лица са дами.

"Жените на високи управленски позиции са там, защото притежават необходимите качества", обясни Милена Виденова, Управител на Кофас за България. Тя подчерта, че въпреки това големият бизнес у нас все още е доминиран от мъже. 

33% от компаниите в България са основани и управлявани от жени. Средният месечен доход на жените е 830 лева, докато мъжете получават средно по 970 лева месечно. Жените пък водят по процент висшисти у нас. Съотношението в екипите в ИТ сектора е 70:30 в полза на мъжете. 

В ТОП 16 характеристи на най-добрите лидери, жените водят мъжете в 15 позиции, сред които инициативност, самоусъвършенстване, честност и почтеност, ориентиране към постигането на резултати и на екип, вдъхновител и мотиватор, двигател на промяната и други. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: доходи | равенство | жени | полове | Business Lady Excellence