Борисов: Дадохме на медицинските сестри каквото им бяхме обещали

След двете интервюта на Цветанов не ми липсвa, каза българският премиер

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
09:26 08.10.2019
Това, което обещахме на медицинските сестри, им е дадено. Това заяви министър-председателя Бойко Борисов в интервю за bTV. Той категорично заяви, че никога не ги е подвеждал и тези 86 млн. лв., за които самият той многократно заяви, че са дадени, наистина са отпуснати, но в последствие постановлението е било отменено, защото парите са се оказали недопустима държавна помощ.

„86 млн. през различни инструменти са дадени там. Това ми е докладвано на мен, това ми обясни Ананиев“, каза Борисов. „Като приоритет ние винаги отпускаме повече пари за сектора. Как се разпределят вътре парите, зависи от лекарите, които ръководят тези болници. Достатъчно пари има. Два пъти повече пари за здравеопазване сме дали. Колко болници се ремонтираха, помните ли какви допотопни линейки  и апаратура имаше? Няма сега болница без най-съвременна апаратура. Огромни неща се свършиха“, добави той.

Премиерът каза още, че голяма част от обещаните вчера от министерството на здравеопазването допълнителни 200 млн. лв. за болнична помощ ще отидат за заплати. „Но не може доктор да взима 1000, а сестра 900 лв.“, добави Борисов.

Министър-председателят коментира и бившият си най-доверен човек в партията – Цветан Цветанов. „След двете интервюта на Цветанов не ми липсва. Не му прави чест. Дано да му е успешен новият проект, но да не ми дава оценки. Защото той по-добре от много други знае за какво става въпрос. Чак пък толкова бързо да излезе и да говори срещу партията. Цвета Караянчева беше възмутена, защото навсякъде водим такава битка срещу ДПС. Ако има истинска битка, тя е в смесените райони между ГЕРБ и ДПС“, каза Борисов.

Според него битката за София е завършила преди да започне. „Мая Манолова няма група. Когато станах кмет за първи път, когато Софиянски дезертира, аз нямах общински съветници. Но бях толкова силен, че всички ги беше страх. А решенията се взимат от Общинския съвет. Как ще работи Манолова без общински съветници?“, попита реторично Борисов. Той е на мнение, че дори да победи на изборите на 27 октомври, Манолова няма да може да работи. „Как ще си направи бюджета, как ще си реши проблемите, ако иска да ги решава? А с тия глупости срещу мен, които говори, си мисли, че аз ще подвия опашка пак и ще  кажа: било каквото било, дай да работим пак заедно“, коментира премиерът.

Той определи БСП като „кукувици, търсещи къде да снесат яйце“. „Ако бие Манолова, ще кажат, че са били те. Ако загуби, те не са загубили“, каза Борисов.

Министър-председателят за пореден път се застъпи за бившия председател на антикорупционната комисия, Пламен Георгиев и го определи като „умен“ човек. Но също така призна, че е трябвало лично той да му постави ултиматум за кариерното му бъдеще, за да се съгласи Георгиев сам да си съботи незаконния навес и барбекю върху спорната си тераса. „Пламен Георгиев работи добре, умен човек е. Но миналия петък казах на външния министър Екатерина Захариева да го предупреди, че ако не си оттегли жалбата (срещу събарянето на навеса и барбекюто – бел. ред.) и не изпълни решението, ще гласувам да не ходи консул във Валенсия. Поставих му ултиматум. Нашите отношения са като работодател и консул. Много работа е свършил за държавата, много врагове си е създал, но не мога да си позволя да ми се задава този въпрос за терасата. Махай жалбата, бутай терасата“, обясни как е процедирал премиерът.

По темата с новосъздадената партия на Слави Трифонов – „Няма такава държава“, Борисов коментира: „Човешката глупост е безкрайна“. „1300 година държава с невероятна история и археология. Уважавана и до днес в Европа и света. Всеки може да си кръсти партията както иска“, каза той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | медицински сестри | заплати на медицински сестри

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини