Британският строителен сектор доближава кризата от 2008 г.

Фирмите съкращават персонал с бързи темпове а сривът в продукцията е невиждан от 10 години

Снимка: БТА
12:23 02.10.2019
Спадът в британското строителство се е задълбочил през септември, показва секторно проучване на IHS Markit, цитирано от Reuters. Индексът на строителните поръчки е паднал от 45 на 43.3 пункта през миналия месец, което е най-голямото свиване за последните 10 години. Резултатът е под очакванията на икономистите, анкетирани от медията, да няма промяна.

Резултат под 50 пункта означава свиване на сектора, а показателят от септември означава, че свиването е второто най-лошо след финансовата криза през 2008/2009 г., когато строителният сектор даде началото на срива на световната икономика.

От IHS Markit  също така заявиха, че строителните фирми на Острова съкращават работни места с темпове, невиждани от 2010 г.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 31 октомври, а премиерът Борис Джонсън заяви, че това ще бъде факт със или без сделка с ЕС. Това обаче е невъзможно, поне от гледна точа на юридическа възможност, тъй като парламентът забрани излизане от ЕС без споразумение.

Компаниите обвиняват ескалацията около Brexit за слабото търсене и колебливостта сред клиенти, показва проучването.

„Прогнозните индикатори предполагат, че предприятията се подготвят за продължителен спад в строителството, като закупуването на суровини и заетостта намаляват с невиждани от 2010 г. темпове“, коментира икономистът на IHS Markit Джо Хейс.

Строителството представлява около 6% от британската икономическа продукция, а официалните данни от понеделник показаха, че продукцията в сектора се е свила с 1.2% през второто тримесечие.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | строителство | строителен сектор | имотен сектор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини