БСП сезира прокуратурата за монопола на Ковачки в енергетиката

Кирил Добрев разказа схемата, в която освен бизнесменът участва и държавата

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
16:58 22.08.2019
Ще внесем сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар на дружества, свързани с Ковачки. Това каза зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция в централата на партията, цитиран от „Фокус“. По неговите думи сигналът ще бъде входиран тази седмица.

„Излиза, че цената на българската електроенергия, продавана в Гърция, Турция, Македония е по-ниска, отколкото на пазара в България. Ако има нещо по-сладко от държавния монопол, то това е частният“, казва Добрев. Частен монопол, гарантиран от държавата, всъщност е равен на грабеж“, добавя депутатът от БСП.

Според него Ковачки в продължение на две години, стъпка по стъпка, е успял да монополизира целия пазар на електричество. „Преди два месеца всички работодателски организации сезираха КЗК, че свързани с Ковачки дружества, производители и търговци на ел. енергия, са успели да постигнат монополно положение. Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия с ел. енергия с един търговец. Същият търговец има договор и изкупува цялата електрическа енергия от „Топлофикация София“. Пет търговеца на три сесии на българската борса за ел. енергия са изкупили цялата свободна ел. енергия от АЕЦ „Козлодуй“, казва Добрев.

Според него тези пет търговеца са свързани с един и същи човек – този, който е собственик на 11-те производствени дружества. „Само че според г-жа Юлия Ненкова (председател на КЗК и майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков – бел. ред.) този собственик не бил един и същ. Собствениците са някакви хора от Сейшелите и били различни неща. След Вашку да Гама от село Рупча имаме и Христо Ковачки от Сейшелите – собственик на електрически централи“, казва депутатът.

Според него и НЕК е част от схемата, като продава цялата електрическа енергия от ВЕЦ-овете пак на едно от тези търговски дружества. „Мисля, че постигнахме и затворихме целия кръг: търговци, частници, държава производител, изкупена енергия и търговци на ток, които успяха да затворят целия кръг. Няма обаче доказателства, че това е така. За капак, за да помогне държавата, след като вече цялата ел. енергия е в ръцете на един човек, решава, че може да пусне известни държавни мощности в почивка. И спираме единия блок на ТЕЦ „Марица Изток 1“ или 3. В този момент се получава изключително голям недостиг на ел. енергия и се включва въпросният монополист“, разказва Добрев.

Така цената от 80-85 лв. скача до 180 лв., а в пиковите моменти и до 200-220 лв. „Реализираните печалби са милиони. Говорили сме много пъти, че най-скъпият ток в България го произвеждат американските централи. Ние сме искали неведнъж и два пъти тяхното вкарване в някакви норми и разваляне на договора. За ваша информация американските централи продават своята скъпа енергия за 168 лв. за мегават час. Юли месец Ковачки и свързаните фирми са продавали ел. енергията на 180лв., в пикови моменти над 200 лв. Смятам, че такава абсурдна държава няма. Такова управление в енергетиката няма“, казва депутатът.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БСП | картел | монопол | Кирил Добрев | Христо Ковачки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини