ЕС разследва Facebook заради антитръстови опасения покрай Libra

Социалната мрежа е обект на все по-стриктен регулаторен контрол по света

Снимка: БТА
12:12 21.08.2019
Facebook е изправена пред поредното антитръстово разследване, този път свързано с проекта Libra за собствена криптовалута. Европейската комисия (ЕК) „в момента разследва потенциално анти-конкурентно поведение“, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Официално изявление на този етап няма нито от страна на регулатора, нито от страна на компанията. 

Проектът за криптовалута Libra бе обявен през юни 2019 г. Целта е чрез дигиталните пари да се даде възможност на потребителите да правят покупки и да изпращат свободно суми през граница. 

Създадената от Facebook нова валута Libra обаче ще се управлява от специално учредена за целта организация – Libra Association. Нейни учредители са компании като Visa, Mastercard, Uber и Spotify. 

През последните две години Facebook претърпя множество скандали и сега е социалната мрежа е изправена пред засилен регулаторен натиск. Тя е обект дори на антитръстово разследване от страна на Федералната търговска комисия на САЩ, което проучва придобиванията на компании като Instagram и WhatsApp.

Libra е най-новата и може би най-амбициозната инициатива на Facebook. Не само защото е неин проект и има потенциала да засегне около 2 млрд. души, но и поради причината, че идеята изпреварва значително готовността на сегашните правни норми, криптовалутата е гледана под микроскоп от властите по света. 

Не е изненадващо, че органите на ЕК също проявяват интерес. Според източниците на Bloomberg се разглеждат „възможни ограничения на конкуренция по отношение на информацията, която ще бъде обменена, както и използването на потребителски данни“. 

Libra Association също не е коментирала появилата се в медиите информация. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: facebook | разследване | криптовалута | антитръстово разследване | Libra | Libra Association | антимонополно