„Еврохолд“ създаде нова компания, чрез която да придобие ЧЕЗ

КЗК образува производство за предстоящото придобиване

14:18 03.10.2019
"Еврохолд" регистрира нов холдинг, чрез който да придобие активите на ЧЕЗ в България. Той се нарича "Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани" Б.В. (Eastern European Electric Company B.V. ) и е регистриран в Амстердам, Холандия.

Придобиваните дружества са „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД,  „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД и „ЧЕЗ Информационни и комуникационни технологии България“ ЕАД.

Eastern European Electric Company B.V. е 100% собственост на Еврохолд България АД и е специално създадено за целите на сделката с ЧЕЗ Груп. То ще оперира като подхолдинг на Еврохолд и ще концентрира дейността на всички дружества на ЧЕЗ Груп в България след получаване на необходимото одобрение от регулаторните органи. То е регистрирано в Холандия във връзка с изискванията на двете глобални инвестиционни банки, които ще финансират придобиването.

Производството е образувано от Комисията за защита на конкуренцията днес, става видно от сайта на антимонополната институция.

От КЗК съобщават, че комисията ще де произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка.

Припомняме, че през юни българският финансов холдинг „Еврохолд България“ заяви, че е подписал споразумение за придобиване на активите на ЧЕЗ в България за 335 млн. евро. Средствата ще дойдат от две големи инвестиционни банки (около 300 млн. евро) и 30% собствено финансиране от увеличението на капитала на компанията, обясни по-рано тази година председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов.

Това е втори опит за продажбата на ЧЕЗ у нас. Първият купувач беше българското дружество "Инерком" на Гинка Върбакова. Сделката обаче беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията, а след това беше неясно дали ще има осигурено финансиране.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЧЕЗ | КЗК | сделка | Еврохолд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини