Европарламентът прогнозира победа за БСП на евроизборите

Дясноцентристката група се очаква да остане най-голямата в следващия Европейски парламент

13:22 18.04.2019

Европейският парламент публикува четвъртия и последен набор от прогнози за местата в състава на следващия (9-ти) Европейски парламент, базирани на национални проучвания. Данните потвърждават изследванията на национално ниво, че между ГЕРБ и БСП разликата за следващите евроизбори е минимална.

Според изчисленията на ЕП, основани на проучвания на агенциите "Алфа рисърч" и "Медиана", разликата между двете партии на изборите през май ще бъде едва
0.1 пр. пункта и то в полза на социалистите. БСП би получила 32.8% от подадените гласове, а ГЕРБ – 32.7%. Това би довело до равен брой евродепутати от двете политически сили - по шестима.

Останалите политически сили от нашата страна, които се очаква да излъчат евродепутати, са ДПС (2), ВМРО (1), "Да, България" (1) и "Воля" (1). За "Атака", АБВ и НФСБ прогнозите показват, че няма да вкарат никого в следващия Европейски парламент.

От втората половина на март у нас се наблюдава спад в подкрепата за ГЕРБ и ДПС и ръст при поддръжката за БСП.

Според данните дясноцентристката ще остане най-голямата група в следващия Европейски парламент, но голяма подкрепа ще има и за две евроскептични групи.

Европейската народна партия (ЕНП), която включва консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел, ще получи 24%, което е понижение с 5 пр. пункта спрямо разпределението в предишния Парламент. Прогресивният алианс на социалистите и демократите (S&D) ще остане вторият по големина блок с 19.8%, което е спад от 5 пр. пункта. „Европа на свободата и пряката демокрация" ще получи 6%.


Групата "Европа на нациите и свободите" се очаква да повиши подкрепата си с 3.3 пункта до 8.3%. Европейските консерватори и реформисти (ECR) се очаква да получи 8.8% на изборите през май.

Алиансът на либералите и демократите за Европа (ALDE) е напът да си осигури 10.1% от гласовете. Очаква се Европейската обединена левица/Северна зелена левица да спечели 6.1%, което е спад с 0.8 пункта. Зелените ще получат 7.6%, което е с 0.7 пункта повече.

Очаква се други по-малки партии да получат общо 8.3% от местата в следващия Европейски парламент.

Проучванията, използвани за пресмятането на прогнозираните места, не са поръчвани от ЕП, отбелязва институцията. Използвани са само данни от надеждни източници, се допълва в съобщението.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БСП | избори | ГЕРБ | партии | Европейски парламент | разлика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини