ГЕРБ отлага въвеждането на тол системата за март 2020 г.

От 16 август ще се даде старт само на техническата част на системата, заяви Александър Ненков

Снимка: Economic.bg
14:47 01.07.2019

Крайният срок за въвеждане на търговската експлоатация на тол системата ще бъде не по-късно от 1 март 2020 г. Това заяви на брифинг депутатът от ГЕРБ Александът Ненков. Той информира за нов законопроект, който касае тол системата и е внесен днес от ГЕРБ.

От 16 август трябваше да започне т.н. търговска и техническа експлоатация на системата за тежкотоварни средства над 3,5 тона. Заради притесненията на превозвачите относно тарифирането, е взето решение да се даде само старт на техническата част на системата, а не по-късно от 1 март 2020 г. да започне реалното събиране на таксите, обясни Ненков. 

По думите му решението идва след проведените срещи с превозвачите. "Породиха се и притеснения как едно тарифиране би се отразило на превозвачите от гледна точка на стоки от първа необходимост и опасенията, че някои от тях биха завишили своите стойности", поясни депутатът от ГЕРБ, цитиран от „Фокус“

Той припомни още, че на този етап обхватът на тол системата включва магистралите, първокласните и част от второкласните пътища.

От транспортния бранш поискаха отлагане на тол системата още през май, както и облекчения за тези, които превозват стоки от първа необходимост. Тогава таксуването се отложи с три месеца и трябваше да стартира на 16 август, а сега това ще се случи не по-рано от март от 2020 г. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: превозвачи | такси | отлагане | тестове | тол система | транспортен бранш

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини