Huawei движи „секретен план“ срещу американските санкции

Рестрикциите на САЩ днес може да се обърнат срещу тях в по-далечно бъдеще

Снимка: БТА
18:52 16.09.2019
Huawei движи таен план в опит да надвие санкциите на САЩ срещу себе си, които американската страна налага на компанията на фона на търговската война с Китай, сочи информация в Nikkei Asian Review. 

Китайският производител бе вкаран в „черния“ списък на САЩ през месец май тази година с мотива, че оборудването му крие рискове за националната сигурност. Стъпката на практика ограничава американските фирми да продават създадените от тях продукти на Huawei, включително софтуер и хардуер. 

В отговор Huawei започна активно да говори за неамерикански разработки, които да изиграят ролята на алтернатива. Компанията дори представи собствена операционна система Harmony OS. Според Nikkei компаниите в Азия получават подобни сигнали от Huawei – „засилете производството си и ние ще купуваме вашия продукт“, цитира Forbes.  

Един от играчите описва програмата за доставчици, насочено преди всичко към производителите на чипове, като „подготовка за военно време – служителите на Huawei са на място почти седем дни в седмицата, от сутрин до вечер, изпипвайки и преглеждайки всички детайли, изисквайки стриктно местните компании да отговарят на глобалните стандарти възможно най-скоро“. 

Съобщава се ангажимент на Huawei към доставчиците на чипове да гарантира, че ще използва до 80% от продукцията им през следващите две години. Коефициентът илюстрира размера на наградата за азиатските производители и риска за техните конкуренти в САЩ. 

Всяка година Huawei харчи повече от 70 млрд. долара по веригата за доставки, като от 11-12 млрд. долара са били изразходвани за купуване на американски продукти. Преориентирането на този бюджет от запад на изток ще повлияе значително върху научната и развойна дейност, производството и инвестициите, водещи до по-голяма ефективност и увеличаване на обемите. 

Стриктни наблюдатели на случващото от САЩ ще бъдат играчи като Intel, Qualcomm, Google, Microsoft, но и много други. През последните месеци голяма част от американските гиганти лобираха Вашингтон да намали санкциите, включително за да не се допусне разцепване на технологичните стандарти на изток и на запад. 

Едно от основните предизвикателства пред Huawei е свързано със собствената ѝ алтернативна операционна система Harmony OS. Инженерите и разработчиците внезапно ускориха дейността си по нея, след като компанията бе вкарана в „черния“ списък на САЩ, което на практика ѝ отряза опциите да ползва пълноценно Android. 

Само след няколко дни Huawei ще представи първия си смартфон без американския софтуер. Остава неясно как потребителите ще преодолеят липсата му и тази на някои услуги на Google. Към момента най-добре е да се заложи на нелицензираната версия на Android с отворен код, в която се включват приложения като Google Maps, YouTube, Gmail, а и позволява достъп до екосистемата на PlayStore. Въпросът е дали Huawei ще съумее да спечели потребителите за тази версия на Android. Ако да, това ще е далеч по-реалистична алтернатива, отколкото Harmony OS. 

Независимо от това Huawei вече потвърди огромни инвестиции в изграждането на собствената си операционна система. Според компанията пускането на алтернативна операционна система на Android и iOS би било полезно и за пазара като цяло, но и за собствения ѝ дългосрочен план за сигурност. 

В това се крие критичният момент за Huawei, Китай и САЩ. Ако компанията успее да извърви този път, тя ще насърчи и останалите да последват примера ѝ. А настоящото господство на САЩ на глобалния пазар на смартфони намалява бързо. Сегментът не е разклащан от десетилетие и ако това се случи, връщане назад няма да има. 

Краткосрочният риск е изцяло върху Huawei, чийто пазарен дял и влияе на смартфоните му може да се свият. В дългосрочен план обаче той е много по-голям за САЩ и може да настъпи момент, когато американската държава няма да може да ползва оръжия като „черния“ си списък, просто защото те ще са неефективни.  
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | план | санкции | Huawei | черен списък

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини