Коя е новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен

Тя влиза късно в политиката, но вече е на висок пост

Снимка: БТА
Членовете на Европейския парламент снощи утвърдиха германката Урсула фон дер Лайен за нов председател на Европейската комисия и така тя стана първата жена, която ще заема най-високия пост в ЕС.

Това обаче не е първият случай, в който тя като жена заема пост за първи път - през 2013 г. тя става първата жена министър на отбраната на Германия, на който пост е и до днес.

Родената в Брюксел 60-годишна дава е близък съюзник на германския канцлер Ангела Меркел от няколко години и доскоро се смяташе, че тя ще бъде неин наследник в партията и евентуално - канцлер.

Макар че влиза в политиката на по-късен етап в живота си, фон дер Лайен не е непознато лице. Нейният баща, Ернст Албрехт, е бил министър-председател на Долна Саксония и бивш генерален директор на Европейската комисия, наред с други постове.

На 13-годишна възраст фон дер Лайен се премества от Брюксел в Германия със семейството си. Тя продължава да учи икономика в Лондонското училище по икономика, а по-късно и медицина със специализация по гинекология в Хановер.

Свободно говори френски и немски и има седем деца - сравнително рядко срещан в Германия, където средната раждаемост е 1,59 деца на жена.

Фон дер Лайен се включва в политиката на 43-годишна възраст и оттогава е член на консервативната християндемократическа партия на Меркел (CDU).

Тя е заемала различни местни политически позиции в региона на Хановер между 2001 и 2004 г., след това е избрана в държавен парламент в Долна Саксония през 2003 г., преди да стане член на кабинета като министър на социалните въпроси, жените, семейните въпроси и здравеопазването.

Фон дер Лайен влиза в германския политически пейзаж през 2005 г., когато Меркел я назначава за федерален министър на семейните въпроси, възрастни граждани, жени и младежи. Четири години по-късно тя е избрана в Бундестага, или германския федерален парламент. До 2013 г. беше федерален министър на труда и социалните въпроси.

По време на мандата й като министър на отбраната ведомството й бе обвинено в присъждането на съмнителни частни договори, свързани с наемането на две консултантски фирми - McKinsey и Accenture.
По-късно тя заяви, че са допуснати няколко грешки при разпределянето на договори и че тя ще се стреми да предотврати подобни случаи чрез редица нови мерки.

През 2015 г. тя беше обвинена - и по-късно оневинена - в плагиатство на докторската си дисертация.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | биография | Урсула фон дер Лайен

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини