МС одобри неясното индустриално сътрудничество с Lockheed Martin

Все още няма публична информация в какво се изразява това сътрудничество с американската компания

Снимка: Lockheed Martin
14:05 17.07.2019
Правителството прие решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира рамковото споразумение между икономическото министерство и Lockheed Martin относно програма за промишлено сътрудничество F-16 Блок 70.

В съобщението на Министерския съвет се напомня, че с днешното решение се изпълнява приетия от Народното събрание актуализиран Проект за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на нов тип боен самолет“ и заложеното изискване за осъществяване на индустриално сътрудничество във връзка с изпълнение на проекта.

Ясни параметри по това сътрудничество никога не са били публикувани. От няколкото публични изказвания по темата – основно от представители на американската компания – стана ясно, че това сътрудничество няма да включва производство на компоненти за новите изтребители F-16. В началото на годината, когато още се водеха преговорите за самолетите, директорът „Международно бизнес развитие на F-16“ в Lockheed Martin Джеймс Робинсън заяви, че това сътрудничество ще включва „трансфер на технологии“.

Една от основните критики на президента Румен Радев към сделката за изтребителите беше именно неяснотата около това индустриално сътрудничество, което според икономическия министър Емил Караниколов ще запази баланса между двете страни на договора - придобиването на отбранителни способности и принос за повишаване на конкурентоспособността на българската индустрия.

„Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото виждате, че идват избори. Неясни са условията и за индустриалното сътрудничество, които са така важни за нашата икономика. Аз мисля, че в този много важен проект не трябваше да се подхожда с лозунги, заклинания, а с реални аргументи”, коментира преди два месеца президентът, когато вече беше избран доставчикът на изтребителите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: F-16 | промишлено сътрудничество | индустриално сътрудничество

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини