На британците вече им се налага да работят

Миграцията към страната се е понижила рязко след референдума за Brexit

Снимка: Pixabay
15:23 22.04.2019
Британски граждани са заели почти всички нови работни места, създадени в Обединеното кралство след референдума през 2016 г. насам, пише Telegraph. Компаниите в страната вече се адаптират към значително понижената миграция към Острова от другите страните членки на ЕС, показват официалните данни на правителството в Лондон.

Министърът на труда Алок Шарма коментира, че броят на европейските граждани, които се присъединяват към работната ръка във Великобритания от 2016 г. насам, е намалял до по-малко от 35 хил. на година.

В същото време през двете години преди референдума над 410 хил. гражданите от ЕС са отишли да работят на Острова. Това означава, че от 2014 г. до 2016 г. гражданите от други страни членки на Блока са допринасяли за почти 50% от ръста на заетостта в Кралството, но оттогава дялът им е намалял до около 5%. По думите на Шарма обаче, въпреки спада на имиграцията към Великобритания, от 2016 г. насам работната ръка в страната се е увеличила с над 1 млн. души.

Още през февруари миналата година една от най-големите ферми за ягоди в Обединеното кралство – Haygrove’s – реши заради неяснотата около статута, който ще имат чуждестранните работници във Великобритания след Brexit, да премести отглеждането на малини и боровинки в Китай.

Припомняме, че твърдението, че чуждестранните работници от Източна Европа – конкретно от България и Румъния – са заплаха за британския пазар на труда, беше един от основните аргументи на политиците, които агитираха Великобритания да излезе от ЕС.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: британци | заетост | Brexit | Европейски съюз | Брекзит | пазар на труда | излизане на Великобритания от ЕС | британски граждани

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини