Новият браузър на Microsoft – смесица между Edge и Chrome

Ето как ще изглежда бъдещият Microsoft Edge, базиран на Chromium

12:07 25.03.2019
Визията на бъдещия Microsoft Edge браузър, който софтуерният гигант изгражда на базата на уеб браузъра с отворен код на конкурента си Google – Chromium, изтече онлайн и подсказва за любопитни функционалности, свързани с анимации и четене на глас. Първи до актуалната тестова версия са се добрали от сайта The Verge благодарение на източник, пожелал анонимност. 

За разлика от предишните изтичания на бъдещия Edge, сега личи, че Microsoft е опитал да еманципира своя браузър от приликите с Chrome. Софтуерният гигант е добавил собствени щрихи, за да го направи повече като Windows браузър, пише The Verge.  

Екранът за настройка подканва потребителите да изберат стил за главната страница, преди да започнат да сърфират. Когато за първи път инсталирате Chromium версията на Edge, Microsoft ще ви подкани да импортирате любимите си отметки, пароли и история на сърфирането от Chrome или Edge, в зависимост от направените от вас избори по подразбиране, се казва в материала.

Въпреки опитите за добавяне на собствен почерк, в голяма степен потребителският интерфейс на бъдещия браузър на Microsoft остава смесица от Chrome и Edge. Налична е например функцията за четене на страницата на глас, което се извършва и в съществуващите версии на Edge. Няма възможност обаче за писане със стилус и водене на бележки. Предлага се пълна поддръжка на разширенията, включително на тези в Chrome, като 1Password и Ghostery например. 

Досега новата версия на Edge се тестваше само от служители на Microsoft. Кога тя ще стане публично достъпна, не е известно. Знае се обаче, че компанията работи по версия на Edge за Mac, но не и дали тя ще дебютира едновременно с актуализираната такава на Windows. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Снимки: The Verge

Етикети: Microsoft | браузър | Chrome | нов | Microsoft Edge | Chromium | последния браузър

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ