Два „царски“ вагона ще отбележат 80-годишнината на теснолинейката до Белица

Билети за пътуването могат да бъдат закупени от билетните каси в гарите в страната

11:32 23.07.2019
На 30 юли БДЖ ще се включи в тържественото отбелязване на 80-годишния юбилей от откриването на теснопътната линия в участъка Чепино-Якоруда-Белица. Инициативата за честването на историческата годишнина е на Гражданско сдружение „За теснолинейката“ под мотото „80 години железница до Белица”.

На тази дата през 1939 г., съвсем изненадващо за местното население, лично Цар Борис III открива новопостроената отсечка, управлявайки локомотива на първия влак, което се превръща в двоен празник за жителите на Белица и околността.

Специално за празничния ден още от 08:00 ч. на втори коловоз в малката гара Септември националният железопътен превозвач ще експонира историческия теснопътен подвижен състав – парен локомотив №60976 с двата ретро вагона от царско време.

Композицията ще бъде достъпна за разглеждане от всички желаещи да се докоснат до епохата на 30-те и 40-те години на отминалия ХХ век, като хората имат възможност и да си направят снимки за спомен в автентичната обстановка на старомодните салони, облицовани с дърво. Парният локомотив и ретро вагоните ще бъдат разположени на гарата за посещение и разглеждане до 13:00 ч.

Ентусиастите да отбележат паметната дата с пътуване по маршрута на царя до гара Белица могат да потеглят с влак „Родопи” в 08:45 ч. В този празничен ден представителите на Гражданско сдружение „За теснолинейката“ ще превърнат вагоните на еталонната влакова композиция в пътуваща фотоизложба на тема „80 години от достигането на двете чудеса – влак и цар в Разложко”.

За уюта на гостите по време на пътуването ще се движи и бюфет-вагон, в който всеки пътник ще може да закупи напитки и храни на достъпни цени.

При пристигането в гара Белица в 12:25 ч., влакът ще бъде посрещнат празнично. Ще бъде отслужен молебен за здраве, ще се напомни за същия ден преди 80 години, ще бъде почетена паметта на железничарите, дали живота си за Родопската теснолинейка и за финал ще има организирана музикална програма и почерпка за гостите.

Билети за пътуването могат да бъдат закупени от билетните каси в гарите в страната.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БДЖ | празник | Белица | теснолинейка | 80-годишнина | влак Родопи