„Далас Каубойс“ е най-скъпият спортен отбор в света

Американският футбол доминира класацията, като всеки отбор се оценяват над 1 млрд. долара

„Далас Каубойс“ е най-скъпият спортен отбор в света

Снимка: Twitter профил

„Далас Каубойс“ е най-скъпият спортен отбор в света, оценен от Forbes на 5 млрд. долара. Това е четвъртата поредна година, когато тимът от Националната футболна лига (НФЛ) е начело на класацията, като тази година се бори с конкуренцията на отбори от света на бейзбола, баскетбола и европейския футбол.

Притежавани от бизнесмена Джери Джоунс, спортистите на далаския тим по американски футбол създават два пъти повече приходи от спонсорство и от стадиона си AT&T, отколкото всеки друг отбор.

Тимът от баскетболната лига „Ню Йорк Янкис“ се изкачва от петата позиция миналата година до втора през тази, като стойността му достига 4.6 млрд. долара - годишен ръст от 15%.

На трето място се класира „Реал Мадрид“ като най-скъпия футболен отбор в света. Испанският тим може да е изпитвал трудности на терена миналия сезон, завършвайки на трето място в Ла Лига, но това няма голямо влияние върху финансовата му мощ, като стойността му се увеличава с 4% до 4.2 млрд. долара.

Веднага след него се класира „Барселона“, като каталонският клуб е на стойност 4.02 млрд. долара след спечелването на испанската Национална лига.

„Ню Йорк Никс“ от Националната баскетболна лига (НБА) допълва първата петица в класацията.

Шестото място е за „Манчестър Юнайтед“ с оценка от 3.81 млрд. долара. Седми е "Ню Ингланд Пейтриътс" (американски футбол) с 3.8 млрд. долара.

Осмата и деветата позиции са за два отбора от НБА - „Лос Анджелис Лейкърс“ (3.7 млрд. долара) и „Голдън Стейт Уориърс“ (3,5 млрд. долара).

Топ 10 оформя още един отбор от американския футбол - „Ню Йорк Джайънтс“, с оценка от 3.3 млрд. долара.

Оценките на Forbes предполагат, че НФЛ е най-мощната спортна лига в света, на която се падат повече от половината от сегашните 50 най-големи тима.

Мейджър Лийг Бейзбол (МЛБ) има седем отбора в списъка, докато НБА има девет, осем са европейските баскетболни клубове.

"Цената на тимовете в големите спортни лиги расте благодарение на големите телевизионни сделки, както местни, така и национални", казва Курт Баденхаузен, главен редактор на Forbes Media. „И при по-бързи приходи от заплатите на играчите, франчайзът е по-печеливш от всякога“, добавя той.

Невероятно, но всеки класиран отбор от НФЛ, НБА и МЛБ сега е на стойност най-малко 1 млрд. долара.
Коментари: 0