Пътят Ботевград – Мездра ще се строи въпреки жалбата на „Трейс“

Антимонополният орган позволи предварително изпълнение на договора

14:52 15.07.2019
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) предварително изпълнение на договора за строежа на скоростен път между Ботевград и Мездра въпреки жалбата от страна на декласираната "Трейс". Така АПИ ще може да сключи договор с избрания изпълнител „МБ Лот 2 – 2019“ за строителството на 13-километровата отсечка за над 222 млн. лв. Компаниите, които формират обединението, са „Европейски пътища“ (новото име на „Пътища Пловдив“, което се свързва с бившето „Агромах“, преименувано на „Грома холд“), „Водно строителство – Благоевград“ и словашката „Вахостав – СК“ а.с.

Според "Трейс" класираните на първо и второ място компании не отговарят на изискванията на възложителя. Освен това фирмата възразява и срещу отстраняването си от процедурата.

Антимонополният орган е приел аргументите на пътната агенция, че проектът е мащабен и е от изключително значение за всички граждани. Според мотивите на АПИ той представлява транспортна връзка с национално и международно значение като обслужва общоевропейски транспортен коридор. 

Поради тези причини КЗК е разрешил старта на строителството без жалбата на „Трейс“ да е обсъдена по същество. Компанията бе отстранена предварително от търга, заедно с още 3-ма кандидата.

От АПИ предвиждат нов начин на плащане – цялата стойност на договора ще бъде получена, след като бъде подписан Акт 16 за завършване на обекта и има издадено разрешение за ползване на новопостроения пътен участък.

Строителството на близо 33 км от пътя между Мездра и Ботевград е обособено в два участъка – Лот 1 (19.3 км) и Лот 2 (13.4 км). Срокът за изпълнение на поръчката е 1096 дни, от които 180 дни за проектиране и 916 дни за строителство. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строителство | АПИ | Трейс | Мездра | Ботевград | Водстрой

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини