Пътят Ботевград – Мездра ще се строи въпреки жалбата на „Трейс“

Антимонополният орган позволи предварително изпълнение на договора

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) предварително изпълнение на договора за строежа на скоростен път между Ботевград и Мездра въпреки жалбата от страна на декласираната "Трейс". Така АПИ ще може да сключи договор с избрания изпълнител „МБ Лот 2 – 2019“ за строителството на 13-километровата отсечка за над 222 млн. лв. Компаниите, които формират обединението, са „Европейски пътища“ (новото име на „Пътища Пловдив“, което се свързва с бившето „Агромах“, преименувано на „Грома холд“), „Водно строителство – Благоевград“ и словашката „Вахостав – СК“ а.с.

Според "Трейс" класираните на първо и второ място компании не отговарят на изискванията на възложителя. Освен това фирмата възразява и срещу отстраняването си от процедурата.

Антимонополният орган е приел аргументите на пътната агенция, че проектът е мащабен и е от изключително значение за всички граждани. Според мотивите на АПИ той представлява транспортна връзка с национално и международно значение като обслужва общоевропейски транспортен коридор. 

Поради тези причини КЗК е разрешил старта на строителството без жалбата на „Трейс“ да е обсъдена по същество. Компанията бе отстранена предварително от търга, заедно с още 3-ма кандидата.

От АПИ предвиждат нов начин на плащане – цялата стойност на договора ще бъде получена, след като бъде подписан Акт 16 за завършване на обекта и има издадено разрешение за ползване на новопостроения пътен участък.

Строителството на близо 33 км от пътя между Мездра и Ботевград е обособено в два участъка – Лот 1 (19.3 км) и Лот 2 (13.4 км). Срокът за изпълнение на поръчката е 1096 дни, от които 180 дни за проектиране и 916 дни за строителство. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строителство | АПИ | Трейс | Мездра | Ботевград | Водстрой

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини