Пазарът на труда в САЩ остава силен въпреки търговската война

Заявленията за обезщетения срещу безработица са се увеличили с по-малко от очакваното

Снимка: БТА
17:51 19.09.2019
Броят на американците, подали молби за безработица, е нараснал по-малко от очакваното през миналата седмица. Това според експерти показва, че пазарът на труда в страната все още е силен и ще продължи да подкрепя икономиката, която към момента расте  умерени темпове.

Други данни от днес показаха, че активността на фабриките в средноатлантическия регион на страната се е забавила, но производителите в региона са увеличили заетостта и работните часове на служителите.

Докладите дойдоха ден, след като Федералният резерв намали лихвените проценти с още 25 базисни пункта (0.25 процентни пункта), позовавайки се на рисковете пред най-дългата икономическа експанзия в историята на САЩ заради търговската война между Пекин и Вашингтон, както и заради забавянето на световния икономически растеж.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви в сряда, че очаква икономиката, която е в своята 11-та година на разрастване, да продължи да се „разширява с умерени темпове“, но отбеляза, че търговското напрежение е „натежава върху американските инвестиции и износ“.

Молбите за обезщетения за безработица са се увеличили само с 2000 до общо 208 000 през миналата седмица, съобщи правителството в четвъртък. Анкетирани от Reuters икономисти прогнозираха, че претенциите ще се увеличат до 213 000.

Уволненията остават ниски въпреки търговското напрежение, което се отразява на бизнес инвестициите и производството. Съществуват обаче опасения, че забавянето на растежа на работните места би могло да хвърли сянка върху стабилните потребителски разходи, които до голяма степен водят до икономиката.

Пазарът н труда в САЩ създаде 130 000 работни места през август. Икономистите твърдят, че не е ясно дали загубата на инерция при наемането се дължи на намаляващото търсене на работна ръка или на недостига на квалифицирани работници.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: безработица | заетост | пазар на труда | търговск война

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ