Петкова: От „Балкански поток“ ще спечелим 9 млрд. лв. за 20 години

Дори да има забавяне на проекта, няма да има санкции за България, каза енергийният министър

Снимка: Economic.bg/Архив
08:57 20.09.2019
„Булгартрансгаз“ си е гарантирал приходите от проекта. Иначе нямаше да започне да го прави. Така енергийният министър Теменужка Петкова коментира пред bTV подписания вчера договор със саудитската компания „Аркад“ за строителството на разширението на „Турски поток“ през България, наречено от българския премиер „Балкански поток“. Енергийният министър обяви още, че приходите от транзитни такси за 20 години ще достигнат 9 млрд. лв.

Според подписания договор първите 308 км от проекта в България трябва да са готови до началото на 2020 г., а цялата тръба трябва да е положена до 250 дни от подписването на договора. „Няма предвидени санкции, които да плащаме на руската срана, ако има забавяне при осъществяването на проекта. Дори да има забавяне, то е по обективни причини. Процедурата беше обжалвана, а това са обективни причини“, каза Петкова.

Според нея с „Балкански поток“ България остава на газовата карта, а ако тръбата не е била изградена, то газовите потоци от Русия са щели да ни заобиколят.

Теменужка Петкова обясни, че в момента „Булгартрансгаз“ получава около 200 млн. лв. годишно за транзит на руски газ през България. Изчисленията са, че по новата тръба ще се пренася суровина, която ще носи приходи от над 400 млн. лв. годишно.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Теменужка Петкова | Турски поток | Балкански поток

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ