Правителството даде 12 млн. лв. за заплати и оборудване в поредното държавно дружество

„Управление и стопанисване на язовири“ трябва да контролира дейността и поддръжката на водните съоръжения в страната

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Държавата одобри 12.1 млн. лв., които ще отидат в специално създаденото дружество „Управление и стопанисване на язовири“. Според правителството средствата са необходими не за същинските ремонти на водните съоръжения в страната, а за издръжката на фирмата. С тези средства ще се плащат заплати, ще се покриват административни разходи и ще се купува оборудване.

Държавното дружество беше създадено през юни 2018 г. с решение на Народното събрание. В задълженията на новата структура влизат управлението на държавните и общински язовири в цялата страна, които не са собственост на НЕК и ВиК дружествата, да ги поддържа и да носи отговорност при проблеми с тях.

Когато беше създавана поредната държавна компания, властта изтъкна, че 1000 язовира имат нужда от сериозен ремонт, а тези с тежки проблеми са близо 300. Цифрите обаче са ориентировъчни, тъй като няма точни данни за броя на язовирите в страната и тяхната собственост.

На общинските власти беше дадено правото да прехвърлят на държавата водните съоръжения, които притежават, ако нямат средства да ги поддържат. Първо им беше даден срок от три месеца да кажат дали искат да стопанисват язовирите си или ще ги дадат на новата фирма. В последствие икономическият министър Емил Караниколов заяви, че процесът е отворен и всяка община може да делегира правата си по всяко време.

Досега обаче не е ясно какво е правило дружеството. Правилникът за устройството и дейността му бяха приети едва през април 2019 г. от правителството. Въпреки това забавяне, още през юли 2018 г. властта одобри 500 млн. лв., които бяха налети в „Държавна консолидационна компания” ЕАД (ДКК) – дружество касичка, чиято цел е да разпределя държавни средства.

Миналата седмица „Капитал“ съобщи, че този половин милиард вече не се намира в сметките на ДКК, а са прехвърлени на дъщерното ѝ дружество „Монтажи“. А то в последствие ще избере фирми, които да извършват ремонтите на проблемните водни съоръжения.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: язовири | държавно дружество | правление и стопанисване на язовири | ремонт на язовири