Проптех - бъдещето на имотния пазар?

В България започва да се заражда проптех общност, която има потенциала да раздвижи един от най-консервативните пазари

Снимка: Pixabay
Технологиите могат силно да повлияят на имотния сектор, който е един от най-консервативните в света и България. Различни дигитални решения могат да бъдат намерени и внедрени както в областта на покупко-продажбата, така и на последващото управление на недвижимата собственост. Сред положителните ефекти от цифровизацията са постигането на прозрачност и улесняването на потребителите. Това каза Георги Павлов, доскорошен изпълнителен директор на АДРЕС.

На събитие за журналисти той сподели повече подробности за новото си начинание в областта на проптех индустрията (от английската дума за имот „property” и технологии). Вече няколко месеца Павлов се занимава активно със създаването на такава общност у нас. Целта му е да свърже играчи от имотния и технологичния сектор, за да се даде тласък на иновации, които да раздвижат пазара. 

Пример за проптех компания е Office R&D, която създаде софтуер за менажиране на ко-уъркинг пространства. Няколко години след старта си българският стартъп вече е продал продукта си на над 1000 клиенти и е набрал около 1.5 млн. долара финансиране. Историята на Office R&D е показателна за големия потенциал на проптех индустрията. Според Георги Павлов и други стартъпи трябва да получат възможност за подобна реализация. 

У нас вече работят около 30 стартиращи компании на различни етапи в развитието си, чиято дейност е посветена на въвеждането на технологиите в традиционно консервативния в страната имотен пазар. Павлов отличи два стартъпа, чиито идея са в по-напреднал етап, като те вече набират финансиране и имат голям потенциал. Първият е Gaida AI, които улесняват търсенето на имот чрез използването на изкуствен интелект, а вторият е Flat Manager, най-големият оператор на Airbnb имоти в София.

Изкуственият интелект, блокчейн и big data (големите бази данни) са сред технологиите, които имат голям потенциал в проптех индустрията.

А за създаването на проптех движение като цяло имат две основни предпоставки. На първо място е значението на имотите за икономиката и живота. „Те са най-големият асет клас в света“, изтъква Павлов и добавя, че „от друга страна това е един от най-слабо дигитализираните сектори“. 

Съвременните финтех платформи например позволяват човек да прехвърля големи суми пари за броени минути. Но какво ще стане, ако човек реши да ви прехвърли имот? „Истината е, че в момента това ще отнеме един месец – една седмица ще събирам необходимите документи, след това ще трябва да си насрочим среща, на която вие, аз и нотариуса да имаме едновременно свободно време, след това трябва да изчакаме Агенцията по вписванията да впише имота, което се случва за около две седмици“. Всичко това очевидно звучи неефективно, но има и много други ниши, които крият големи възможности. 

За няколкото месеца дейност досега Георги Павлов е стартирал платформата proptech.bg и вече активно контактува с играчи от стартъп и технологичния сектор. Според него те могат да предложат добри решения, но им липсва знанието за реалните проблеми. От другата страна са компаниите в сферата на имотния бранш, които му предстои тепърва да привлече към проптех общността. Генералната идея е различните страни да се срещнат и да се провокира диалог помежду им, от който да се родят иновативни решения. 

Към момента porptech.bg си няма формулиран бизнес модел и през тази година, по думите на Павлов, не се очаква да бъде структуриран такъв. Равивайки тази екосистема обаче, той се позиционира като човек, който създава полза. А в момента, в който види, че някой от тези стартъпи е способен да се развие, може веднага да инвестира в него. С две думи „бизнес моделът е оглеждаме се за подходящи инвестиции“ към момента, обобщава Павлов. 

Иначе проптех индустрията в сегашния си вид съществува от около 4 години. Най-големите центрове на запад за Лондон и Ню Йорк, а на изток Китай. Впечатление прави, че в САЩ това не е Силициевата долина, а Ню Йорк. Обяснението е просто – той е най-големият имотен пазар там, логично и най-големите инвеститори в проптех са големите компании за имоти, а не фондовоте за развитие.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: технологии | иновации | стартъпи | имотен пазар | Георги Павлов | проптех | общност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини