„Разхвърляната политика“ крие огромен риск за глобалните пазари и икономика

Две седмици след обявяването на нова порция тарифи за китайски внос също толкова изненадващо Тръмп реши да ги отложи

Снимка: Pexels
12:14 14.08.2019
Търговската война между САЩ и Китай ескалира още тази седмица, след като американският президент Доналд Тръмп изненадващо реши да отложи някои от обявените наскоро нови тарифи за китайски внос. Новината доведе до скок на индустриалния индекс Dow Jones във вторник, но според Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz, е грешно да се смята, че сделка помежду им е скрита в картите, пише CNN.

Две седмици, след като Тръмп обяви новите 10-процентни тарифи за китайски внос на стоки за 300 млрд. долара, сред които телефони, лаптопи и играчки, вчера също толкова изненадващо той реши да отложи влизането им в сила – вместо на 1 септември, митата ще започнат да се налагат след 15 декември. Последната порция тарифи засяга потребителски стоки и електроника, а един от мотивите за забавянето е свързан с предстоящите празнични месеци, през които се засилва покупателната активност на хората.

Пазарите бързо се надигнаха след новината за отлагането, но за инвеститорите е непредвидимо кога ще последва нова ескалация. „Всяко прекратяване на огъня между САЩ и Китай ще бъде краткотрайно“, смята Ел-Ериан.

„Вероятността по-нататъшни ескалации по линията САЩ-Китай и бавният, но разширяващ се процес на деглобализация, биха подложили на изпитани някои дългогодишни конвенционални мъдрости относно международните инвестиции“, коментира той.

В световен мащаб в момента изпъкват няколко събития, най-пресните от които са протестите в Хонконг и изненадващите изборни резултати в Аржентина. Те обезсърчават перспективите за растеж и водят до понижаване на цените на акциите, както и на доходността на държавните облигации. Ел-Ериан дава пример и с други течащи процеси – Brexit и опасенията от автономия на централните банки в Индия и Турция. Според него те са част от дълъг списък от политически предизвикани несигурности.

„Обърканата политика оказва влияние върху икономическите и пазарни резултати“, изтъква той. Ел-Ериан изразява притеснението си от това как Федералният резерв в САЩ реагира на световния пазар и на икономическите вълнения. Според него Фед е стигнал твърде далеч с покачването на ставките в края на 2018 г., но също така коментира, че не бива да прекалява и с намаляването им. „Най-мощната централна банка в света е държана като заложник от пазарите, които искат все повече парични стимули", посочва той.

„Освен ако други правителства не предприемат стъпки за насърчаване на икономическия растеж, тогава по-голямото облекчаване на централните банки ще увеличи риска от финансова нестабилност, но няма да помогне много на икономиките да растат“, добавя Ел-Ериан. Това би подкопало доверието в централните банки и би ги изложило на още по-голям политически натиск.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | Китай | САЩ | глобална икономика | Доналд Тръмп | политика | Brexit | търговска война | растеж | геополитика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини